Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Textilsvinn för 9 miljoner

Sjukvården och Tvätteriet i Alingsås har inventerat patienttextilier som används inom vården i Västra Götalandsregionen. Resultatet visar att kläder och filtar försvinner till ett värde av drygt 9 miljoner kronor varje år. – Man får gärna ta med sig till exempel babyfiltar hem, men vi är måna om att få tillbaka dem för att vi inte ska öka de totala kostnaderna för vården, säger Hans-Åke Johansson, marknads- och kundansvarig på Tvätteriet.

Den nya inventeringen visar att andelen patienttextilier som försvinner har ökat sedan den senaste informationskampanjen 2006. Nu gör Tvätteriet ännu en informationsinsats för att komma till rätta med problemet.

– Vi jobbar frenetiskt för att göra allmänheten medveten om vad svinnet kostar. Sen vill vi göra det enkelt för folk att lämna tillbaka de saker som de lånat av oss, säger Hans-Åke Johansson.

I den tidigare informationskampanjen 2006 satsade Tvätteriet på information till vårdpersonal och patienter, och på en översyn av rutiner när det gällde textilier som ska returneras. Returpåsar och returboxar, och ID-märkning av arbetskläder gav effekt. Men nu har problemet återigen ökat.

– Inventeringen visar på ett lägre textilsvinn nu, jämfört med nivåerna före kampanjen 2006. Men ökningen är tillräckligt stor för att se ett stort behov av att informera igen om vilka rutiner som gäller för patientkläder och patienttextilier.

Det mesta som försvinner följer med patienterna hem från sjukhusen. Damtrosor, babyfiltar, babytäcken och herrkalsonger hör till de vanligaste artiklarna. Dyrast är filtarna, det försvinner filtar för cirka en miljon kronor per år.

Inköp av nya textilier görs varje år för 20 miljoner kronor. Jämfört med den siffran innebär svinnet nästan halva årskostnaden för textilier.

– Det är svårt att avgöra hur stort svinn som är rimligt inom vården. Man får också tänka på att vi får tillbaka saker för 50-90 000 kronor per månad. Men om vi kunde få ner svinnet till 6-7 miljoner per år, då har vi lyckats, säger Hans-Åke Johansson.

Zara Tellander
0521 - 57 59 00