Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tobias från Ljungskile fångade solförmörkelsen på bild

Det var knappt att den syntes. Men när solen kikade fram bakom molntäcket var Tobias Åberg från Ljungskile framme med kameran – och fångade den partiella solförmörkelsen på bild.

På torsdagen passerade månen mellan solen och jorden och skapade en partiell solförmörkelse. Tyvärr var solförmörkelsen inte särskilt synlig, som bäst kunde man se den från Kanada, nordöstra USA och över Nordatlanten.

Oddsen på att se förmörkelsen försämrades ytterligare av molntäcket som låg över Bohuslän på torsdagen.

Men det hindrade inte Tobias Åberg från Ljungskile. Han gav sig ut med systemkamera, teleobjektiv och dubbla extendrar – och lyckades fånga solförmörkelsen på bild.

– Det var rätt så mulet, och det är det fortfarande. Men det blev ett ganska mjukt ljus och det är lättare att hantera. Man ska vara försiktig när man riktar en kamera mot solen annars, det blir väldigt höga temperaturer, säger han.

– Det är häftigt att se genom kameran. Det blir ju förstorat och det är häftigt att se hur tydligt delar av solen var skymd.

”Blir som ett skådespel”

Åberg har många gånger uppmärksammats tack vare sina spektakulära bilder på naturfenomen. 2016 fångade han norrsken på bild, 2018 väntade han i ett halvår på att få den perfekta bilden på när månen går upp vid Uddevallabron och 2019 tog han bild på den blodröda supermånen.

– Norrskenet är kanske det häftigaste, det blir som ett skådespel. Jag har fotat från Ljungskile och där är det sällan så starkt. I den bästa av världar blir det bra, men oftast ser man ju ingenting eftersom vi är så långt från polcirkeln, säger han.

Det här är dock inte första gången han försöker fotografera solförmörkelser. Han minns tillbaka på en gång för mellan tio och 15 år sedan.

– Då hade jag tre lager med solglasögon framför linsen för att få det tillräckligt mörkt, säger han och skrattar.

– Men nu hade jag lite bättre utrustning, och så var det moln.