Avspärrning och kontroll av corona vid ingången till NÄL.
Avspärrning och kontroll av corona vid ingången till NÄL. Bild: Karl af Geijerstam

Toppen kan komma inom fem veckor

Antalet personer som har insjuknat i covid-19 fortsätter att öka, men än så länge är stigningen i regionen inte så kraftig, meddelade Västra Götalandsregionen idag. Om utvecklingen i Fyrbodal följer kurvan kommer kulmen nås inom fyra till fem veckor.

ANNONS
|

Antalet coronasmittade i regionen fortsätter att öka. Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser man en fortsatt ökning av bekräftade fall i regionen. Under den senaste veckan ökade antalet bekräftade fall med 25-30 stycken.

– Såhär långt har vi 457 bekräftade fall med covid-19. Vi ser också fortsatt att allt fler äldre blir diagnostiserade, säger Thomas Wahlberg.

Under fredagen har sjukhusen i regionen totalt 92 inneliggande patienter med covid-19-infektion, varav 40 på intensivvårdsavdelningar (IVA). Inom NU-sjukvården vårdas nio patienter för covid-19, varav sju på intensiven. I vanliga fall har NU-sjukvården tio intensivvårdsplatser men har under den senaste tiden utökat kapaciteten för intensivvård.

ANNONS

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen är det en tydlig ökning även om uppgången inte är så brant.

– Vi ser en långsam ökning, inte en kraftig. Utifrån Folkhälsomyndighetens scenarion stämmer utvecklingen i intensivvården väldigt väl för oss. Vi börjar nu nå den uppåtgående trenden av kurvan men vi vet inte hur brant stigningen blir eller när piken kommer. Men om vi fortsätter följa kurvan kommer piken om fyra till fem veckor, säger Ann Söderström.

ANNONS