Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt

Trängsel på arbetsplatser ökar coronasmitta i Västra Götaland

Antal covidfall ökade i Västra Götaland förra veckan. Smittskyddsläkare varnar nu för att smitta sprids på arbetsplatser och afterwork i Västra Götaland.
– Man glömmer hur viktigt det är att hålla avstånd och sätter sig trångt både på möten och i fikarum, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Förra veckan ökade antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland jämfört med veckan innan. Förra veckan rapporterades 537 nya fall. Det är den högsta siffran sedan i mitten av augusti.

Störst del av ökningen står Göteborg för, och speciellt bland personer i yrkesverksam ålder.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, varnar för att smittan ofta sprids på arbetsplatser och afterwork.

– Man glömmer hur viktigt det är att hålla avstånd och sätter sig trångt både på möten och i fikarum. Vi kan se att det är ett vanligt sätt som smitta sprids. Det är mycket viktigt att alltid hålla avstånd när vi kan, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Unga vuxna står för en tredjedel av fallen

Unga vuxna i åldrarna mellan 20-29 år står där för en tredjedel av alla nya fall.

– Viruset sprids på många sätt, inte minst på fester och andra i sociala sammanhang. Jag tänker också på det kommande höstlovet. Det gäller att umgås i liten skala och vara noga med att hålla avstånd när vi går på kalas och andra tillställningar, säger Thomas Wahlberg.

Samtidigt är det fortfarande relativt få som behöver vårdas på sjukhus. Enligt regionen vårdas ett trettiotal personer med covid-19 på sjukhus i Västra Götaland en genomsnittlig dag.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström betonar att det hela tiden kommer in nya patienter som är svårt sjuka.

– Man kan tro att inga nya personer blir allvarligt sjuka eftersom antalet patienter ligger ganska stabilt just nu. Men det är inte samma trettiotal personer som vårdas vecka in och vecka ut – smittan i samhället gör att nya personer blir sjuka hela tiden, säger hon.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS