Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Under tunnelarbetet på väg 44 bildas långa köer. Nu tipsar trafikverket om att väva. Bild: Lasse Edwartz, Trafikverket

Trafikverket tipsar: Undvik köbildning vid tunnelarbetet

Nu är tunnelarbetet på väg 44 igång igen och redan dag ett ringlade köerna långa. Flera personer uppgav att det tog upp mot 30 minuter längre än vanligt att köra igenom tunneln. Trots tydligt skylting om hur vävning ska fungera är situationen den motsatta. – Vi måste få ner antalet bilar som passerar genom tunneln, säger Abbi Tehyrell, projektledare på Trafikverket.

Reparationsarbetet vid tunnlarna i Uddevalla har pågått till och från under en längre tid. Alla fyra tunnlar kommer att påverkas i olika etapper. Men mest arbete kommer behöva genomföras i tunnel tre och fyra, östergående riktning. Arbetet beräknas pågå till 10 december.

Så undviks kaos

För att undvika trafikkaos under morgonen och eftermiddagen i flera månaders tid, rekommenderar trafikverket att man tar sitt ansvar i trafiken och visar hänsyn.

– Det är alltid mer trafikkaos i början av ett arbete. Speciellt de första dagarna när folk kanske glömt bort att arbetet ska starta och man inte har hunnit anpassa sig än, säger Abbi Tehyrell och fortsätter:

– Vi behöver få ner antalet bilar som kör igenom tunnlarna när det är begränsad framkomlighet. Att välja andra körvägar eller åka andra tider om man kan är bra. Rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen är värst så det är bra att undvika att köra då. Det finns kameror på nätet där man kan se trafiksituationen, säger Abbi Tehyrell.

För dem som har möjligheten rekommenderar trafikverket en annan körväg. Vägen över Uddevallabron är ett alternativ i stället för att köra igenom tunnlarna.

– Vi hänvisar till Uddevallabron när man kommer från Torpsidan. Men det blir lättare och lättare efter ett tag när folk börjar anpassa sina tider och resvägar, säger Abbi Tehyrell.

Information om vävning

Trafikverket har tydligt skyltat innan tunnlarna att arbete pågår och att man kommer behöva applicera vävtekniken innan tunnlarna, då vägen går från två körfält till ett i båda riktningar. Något som är viktigt att tänka på för att få en bra trafiksituation är att använda båda körfälten så länge som möjligt och sedan släppa fram varannan bil, så kallad vävning.

– Trafiken flyter på mycket smidigare om man kör i båda körfälten fram till vävningsroten och sedan släpper man fram varannan bil. Ofta blir det så att alla byter över till höger körfält och så blir det lång kö. Sedan när någon kör hela vägen fram i vänster körfält, som de har rätt till, blir de i höger körfält sura och släpper inte in dem. Man ska utnyttja båda körfälten och visa hänsyn till varandra, säger Abbi Tehyrell.

Tips från trafikverket:

Kolla www.trafiken.nu - där kan du se trafikkameror i realtid.

Använd båda körfälten fram till vävningsroten och applicera där kedjetekniken (släpp in varannan bil).

Visa hänsyn till varandra i trafiken, samåk eller åk kollektivt.