Martin Saliba, den yngre av två bröder som dömdes för trippelmordet i Uddevalla 2015.
Martin Saliba, den yngre av två bröder som dömdes för trippelmordet i Uddevalla 2015.

Martin Saliba kan dömas i Libanon

Libanon tänker inte lämna ut den dömde mördaren Martin Saliba till Sverige. Däremot kan han komma att prövas enligt landets egna lagar. – Här är det familjen som kan bestämma om det är värt ett dödsstraff, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|
När det stod klart att Libanoninte lämnar ut livstidsdömdeMartin Saliba eftersom han är libanesisk medborgare och Libanon saknar utlämningsavtal med Sverige såg det ut som att han skulle komma undan rättvisan. Men han kan fortfarande komma att straffas för Trippelmordet i Uddevalla den 7 mars förra året. Rättegången kan komma att tas om i Libanon uppger SVT.

SVT rapporterar att Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi har skickat ett brev till det svenska justitiedepartementet och Kriminalvården, och i brevet hänvisar Libanon till sin egen civilrättsliga lagstiftning. Libanon anser enligt SVT att eftersom Martin Saliba är libanesisk medborgare ska han dömas enligt landets lagar.

I Libanon räknas mord som familjerätt och det är mordoffrens familjer som ska avgöra vilket straff de vill se, till skillnad från Sverige där det är staten som åtalar en misstänkt mördare, berättar SVT.

– Mord räknas inte som kriminalrättsligt utan som civilrättsligt fall. Det är familjen till offret som har domsrätt, de räknas som ”ägare till blodet”. I vårt rättssystem så är det staten som hämnas ett mord, medan här är det familjen som kan bestämma om det är värt att dödsstraff eller går att klara av med ekonomisk ersättning, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Väst.

ANNONS

Enligt Jan Hjärpe skulle en libanesisk domare kunna komma att kontakta familjerna till de tre offren för att höra vad de skulle vilja se för straff. Han berättar vidare att Libanon har dödsstraff men att det är sällsynt förekommande, utan att man brukar komma överens om någon slags ersättning till familjerna.

Kriminalvården vill kommentera enskilda fall uppger SVT, men att överföra straffet till det andra landet är ett alternativ när de inte lämnar ut en medborgare. Den internationella efterlysningen på Martin Saliba är fortfarande kvar.

– Ett land kan göra bedömningen att man inte överlämnar en person, men om personen flyttar på sig till ett annat land så kan den ju gripas där, säger Lisa Gezelius chef för Kriminalvårdens rättsenhet, till SVT Nyheter Väst.

23-årige Martin Saliba dömdes av Hovrätten för västra Sverige i januari i år till livstids fängelse tillsammans med sin bror Mark Saliba. Men då hade han redan lämnat landet och blev internationellt efterlyst. Han hade tagit sin tillflykt till Libanon och Sverige begärde honom utlämnad. I slutet av septembergreps han av Libanesisk polismen landets myndigheter beslutade att inte lämna ut Martin Saliba, som har dubbelt medborgarskap till Sverige.
ANNONS