Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trippelmördaren Martin Saliba lämnas inte ut från Libanon

Libanon kommer inte att lämna ut livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba till Sverige. Saliba har varit internationellt efterlyst sedan i januari i år.

– Vi har varit i kontakt med libanesiska myndigheter, men de har inte för avsikt att lämna ut honom, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Fyrbodal, till TT.

– Efterlysningen mot honom kvarstår, så han begränsas i sin rörlighet. Men vi har tömt de vägar vi har nu.

Livstidsdömde Martin Saliba, 22, har varit internationellt efterlyst sedan i januari. Det har pågått en intensiv jakt efter trippelmördaren som letts av polisens specialgrupp. Men nu står det alltså klart att Saliba finns i Libanon, men att han inte kommer lämnas ut.

– Libanesiska myndigheter har inte för avsikt att lämna ut Martin Saliba som finns i landet. Martin Saliba är libanesisk medborgare och landet lämnar inte ut sina egna medborgare, bekräftar Västra Götalandspolisens presstalesman Thomas Fuxborg.

I slutet av januari i år dömde hovrätten bröderna Mark, 23, och Martin, 22, Saliba till livstids fängelse för det brutala trippelmordet i Uddevalla i början av mars 2015. Martin Saliba medverkade vid större delen av hovrättsförhandlingen men försvann ut ur landet innan sista förhandlingsdagen.

– Vi vet att han lämnade Sverige 8-9/1 och att han åkte via Turkiet till Libanon. Även om det inte går att få Martin Saliba utlämnad ifrån Libanon kvarstår efterlysningen av honom, enligt Thomas Fuxborg. 

Martin Saliba friades i tingsrätten för trippelmordet. Rätten ansåg att det inte utom rimligt tvivel gick att slå fast att han befunnit sig på brottsplatsen vid tidpunkten då skotten avlossades. Martin Salibas försvar stöddes av ett vittne som sett en man gå av en moped vid sjukhuset strax innan skottlossningen.

Men hovrätten såg annorlunda på saken. Där slog man i stället fast att Martin Saliba befunnit sig på brottsplatsen vid skottlossningen. Därför ansåg den högre rättsinstansen att han skulle betraktas som delaktig i morden. Till stöd för detta fanns ett vittne som sett två personer med samma längd som bröderna både före och efter skottlossningen. Detta vittne ansågs ha varit mycket trovärdigt i sina iakttagelser.

Därför dömdes båda bröderna för morden till livstids fängelse i hovrätten. I och med att Martin Saliba inte fick prövningstillstånd i högsta domstolen stod hovrättens dom fast. Den äldre brodern, Mark Saliba, överklagade inte sin livstidsdom till HD. Även en 22-årig man som dömdes för grovt narkotikabrott i trippelmordsmålet fick avslag på sin överklagan till HD.

Läs också: Martin Saliba får inte prövningstillstånd i HD

Läs också: Saliba överklagar inte till HD

Läs också: Martin Saliba överklagar till HD

Läs också: Martin Saliba kunde inte häktas i rätten

Läs också: Trippelmorddömd fortfarande på fri fot

Läs också: Trippelmordet - detta har hänt