Smögen, en klassisk semesterort.
Smögen, en klassisk semesterort. Bild: Marianne

Trots oron – ännu ingen stor coronaspridning på turistorterna

Halva sommaren har passerat, och trots oron som funnits syns ännu ingen ökad spridning av covid-19 på turistorterna. Immunitet kan vara en förklaring, menar Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS
|

I våras fanns en oro att ett ökat resande till västkusten skulle öka spridningen av covid-19. Det hade kunnat slå hårt mot turistorterna där det hittills inte varit någon lika omfattande smittspridning som i exempelvis Göteborg.

Halvvägs in på sommaren syns dock inga sådana effekter.

– Det har inte gått så lång tid på sommaren ännu, men jag kan inte säga att vi sett det i antalet bekräftade fall, säger Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Mycket av semesterresandet är nu i gång på allvar, även om resandet i år ser annorlunda ut än under ett normalår.

– Det är alldeles säkert så att det är ganska mycket mer folk i en del kommuner nu. Förhoppningsvis umgås man ändå på ett sätt som går att hantera, så att det inte uppstår trängsel.

ANNONS

Inga synliga effekter nationellt

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att någon ökad smittspridning på turistorterna inte heller syns nationellt.

– Nej. Men det är också, som vi sett med den här sjukdomen, så att smittspridning kan förekomma med väldigt milda symptom. Det tar ett tag innan man ser de kraftiga effekterna.

Karin Tegmark Wisell betonar att det nya coronaviruset fortfarande sprids, särskilt bland unga: ”Det är de som rör sig mycket i samhället. Smittspridningen finns i alla regioner, det måste vi räkna med.”
Karin Tegmark Wisell betonar att det nya coronaviruset fortfarande sprids, särskilt bland unga: ”Det är de som rör sig mycket i samhället. Smittspridningen finns i alla regioner, det måste vi räkna med.” Bild: Ali Lorestani/TT

Hon fortsätter:

– Nu hoppas vi att den omfattande testningen ska fånga tidigt om det sker ökningar, men vi har hittills inte sett några stora tecken på smittspridning i de här orterna.

En annorlunda sommar

Länsstyrelsen i Västra Götaland larmade på onsdagen om att fler börjat slappna av i samhället.

Några stora utbrott kopplat till sommarens resande har dock inte märkts av längs västkusten, menar biträdande smittskyddsläkare Birgitta Arnholm.

– Inte som kommit till vår kännedom. Men vi är förstås väldigt angelägna att allmänheten följer rekommendationerna.

– Alla har förväntningar på sommaren, det vore konstigt annars, men man måste ändå inse att den här sommaren kanske inte infriar alla förväntningar som man hade. Är det fullt på stranden, eller trångt någonstans, borde man faktiskt gå därifrån.

Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Catharina Fyrberg

Kan bero på immunitet

Enligt Västra Götalandsregionens statistik bekräftades 681 fall vecka 28. Det är nästintill en halvering jämfört med veckan innan – trots att antalet utförda tester enligt statistiken ökat.

ANNONS

Sjukvårdsbehovet för covid-19 i regionen är det lägsta sedan mars.

Om en sämre efterlevnad skulle leda till en större smittspridning. Borde man inte ha sett effekter av det vid det här laget?

– Det kan man tycka, men det är lite grann över tid. Om någon blir svårt sjuk och behöver intensivvård är det ett resultat av att ha smittats två eller kanske tre veckor innan.

Hon fortsätter:

– En del av förklaringen tror jag ändå är att många faktiskt följer rekommendationerna. Men det gäller hela tiden att informera om att rekommendationerna fortfarande gäller, och att det till en del är tack vare dem som vi lyckats vända kurvan.

LÄS MER:Kraftig ökning av antalet coronasmittade födda 2001 efter studenten

Länsstyrelsen varnar för att fler slappar av, ni har varnat för trängseln på köpcenter och liknande. Vad är orsaken till att färre ändå blir sjuka? Handlar det om en immunitet?

– Det är omöjligt att säga. En del kan säkert vara att fler träffat på smittämnet, och inte kan bli smittade just nu. Sedan vet vi inte hur länge den typen av immunitet skulle kvarstå. Men det kan vara en del, absolut.

Trots att det hittills ser ljust ut, vill hon dock inte dra några stora slutsatser om hur sommarens resande påverkar smittspridningen.

ANNONS

– Vi får väl se över tid också om det ger något avtryck i antalet bekräftade fall. Vi hoppas förstås att det inte ökar, och det borde det inte göra om vi försöker efterleva rekommendationerna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS