Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Granzell som är journalist på TTELA kommer att tillsammans med fotografen Andreas Olsson att resa ned till Polen.
Annie Granzell som är journalist på TTELA kommer att tillsammans med fotografen Andreas Olsson att resa ned till Polen.

TTELA:s team till Polen – ”Viktigt för oss att dokumentera”

TTELA skickar nu en fotograf och en reporter till Polen för att dokumentera och rapportera om den flyktingvåg som uppstått i samband med kriget i Ukraina.

Stora mängder människor är just nu på flykt genom Europa. Många Ukrainska flyktingar har redan anlänt till vårt område och ännu fler är på väg. TTELA väljer nu att skicka ett team - en fotograf och en reporter till Polen.

– Situationen som uppstått är mycket speciell och något som påverkar många människor. Det är mycket viktigt för oss i vårt journalistiska uppdrag att i detta läge objektivt rapportera och dokumentera det som händer och spegla de personliga berättelserna från krigets grymma verklighet, säger Cecilia Frisk som är chefredaktör på TTELA.

På onsdagen går resan från Trollhättan. Det är Trollhättebon Helene Ekelund som på eget initiativ ordnat så att en buss med insamlade förnödenheter körs ner till en stad i Polen runt fem mil från den Ukrainska gränsen. Med till Sverige och Trollhättan tar hon med sig ett femtiotal personer som flytt från Ukraina. Det är den andra resan hon gör i samarbete med Rotary på plats i Polen. Fotografen Andreas Olsson och reportern Annie Granzell kommer att vara med på bussen.

– Vårt uppdrag är att spegla situationen på plats i Polen, berätta om människorna som flyr just nu och skildra vad de tvingas gå igenom. De är på väg till våra kommuner och då berör det oss extra mycket och det är vårt jobb att berätta. Jag tror alltid att det är bra och viktigt för journalister att komma så nära en situation som möjligt, säger Annie Granzell som är journalist på TTELA.

LÄS MER: Jesper Söder: ”Det var så mycket kaos och katastrof”

Samlar in blöjor och mat

Flyktingarna som kommer till Trollhättan kommer att bli mottagna av personer som Helene Ekelund varit i kontakt med.

– Det som händer just nu är en katastrof och jag vill att det ska komma fram. Om vi visar upp hur det är så kanske folk får ett uppfattning och inte bara från mitt perspektiv, säger hon.

Hon berättar att om man vill stötta insamlingen så går det att förutom bidra med pengar bidra med saker som till exempel blöjor, tamponger, bindor, vatten eller mat som kex eller barnmat. Mellan 12:00 och 12:30 på onsdagen kommer Helene Ekelund att ta emot på Edsborgs parkering.

Uppdateringar på nyhetssajten

På TTELA:s nyhetssajt och även på sociala medier kommer våra läsare och tittare att kunna se uppdateringar från resan med video, foto och text.

– Det känns både spännande och viktigt att vara med på den här resan och dokumentera det som händer även utanför våra gränser och hur kriget påverkar människor, säger TTELA:s fotograf Andreas Olsson.

Tidigare i mars publicerade TTELA ett poddavsnitt - Krigens vittnen och det finns fortfarande att lyssna på: