TTELA sänder valdebatt om krisen i sjukvården

Hälften av Sveriges befolkning vet inte att sjukvården i Sverige styrs av regionerna. Samtidigt fortsätter larmen om bristen på personal till bland annat förlossningsvården och långa väntetider på akuten. I TTELA:s valdebatt vittnade sjukvårdspersonal om en mycket svår situation.

ANNONS

I våras kunde Socialstyrelsen berätta att samtliga 21 regioner i Sverige uppger att de har brist på barnmorskor, läkare med specialistkompetens samt sjuksköterskor med spetskompetens.

Bristen på barnmorskor har varit känd i många år och delas av regionerna själva men också av fack- och yrkesorganisationer. En av orsakerna sägs bero på att det finns för få utbildade barnmorskor. En annan orsak ska vara pensionsavgångar.

– Många samverkande faktorer påverkar tillgång och efterfrågan på personal. Konkurrenskraftiga anställningsvillkor, utrymme för karriärutveckling, specialisering och forskning är andra faktorer som bidrar till att legitimerad personal stannar och vill utvecklas inom sina professioner, säger Åsa Olsson, utredare på Socialstyrelsen.

ANNONS

Så sent som i sommar kunde TTELA berätta om hundratals schemaluckor på förlossningen och BB. Då sa NU-sjukvården att det inte fanns några barnmorskevikarier att få tag på.

Hälften vet inte vem som har ansvar

Trots att sjukvården har toppat listan över väljarnas viktigaste flera val i rad är det inte många som vet vem som bär ansvaret för frågan. Enligt en undersökning som gjordes av Novus på uppdrag av SVT:s Uppdrag granskning i mars visar att hälften av befolkningen inte vet vem som bär ansvaret för hälso- och sjukvården. 41 procent tror att det är riksdagen som bär ansvaret och 11 procent tror att sjukvården är kommunernas ansvar.

– Det är ett stort problem därför att regionerna har väldigt mycket makt över något som folk tycker är väldigt viktigt – nämligen sjukvården, säger Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Uppdrag granskning.

Bara fyra procent av befolkningen tycker att valet till regionerna är viktigast.

I åtta år har sjukvården i Västra Götalandsregionen styrts av KD, tillsammans med M, C, L och MP.

Se TTELA:s valdebatt i efterhand ovan.

Debatt: Hur ska vi lösa krisen i sjukvården?

Vad: Hur ska vi lösa krisen i sjukvården?

Var: Näl.

Debattledare: Annie Granzell och Joachim Flodin.

Gäster:

Bijan Zainali (S) – Regionråd för Socialdemokraterna (från Trollhättan).

Angelica Lundgren Bielinski (M) – Moderaternas 4:e namn till regionfullmäktige (från Trollhättan).

Anna Tjus – Vårdförbundet (styrelseledamot men även huvudskyddsombud i NU-sjukvården).

Emma Gasslander – Barnmorska NU-sjukvården.

Christel Wallin – Sjuksköterska på akuten NU-sjukvården.

LÄS MER:Hundratals schemaluckor på förlossningen i sommar

ANNONS