Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

TTELA satsar på direktsända debatter i tre dagar

Med mindre än en månad kvar till valet så skruvar TTELA upp temperaturen i valbevakningen. Under tre dagar, med start på tisdag, blir det tre direktsända debatter från olika platser i TTELA:s område.
– Vi har valt tre ämnen som vi vet engagerar vår publik väldigt mycket, säger reporter Annie Granzell.

Under tre eftermiddagar denna vecka, med start på tisdag, kommer tre aktuella och engagerande ämnen debatteras i direktsändning varje dag på ttela.se.

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om Tvåstadsturismen från Ursand

– Det ska bli spännande att prova något nytt, i den här formen, som dessutom är live. Det är tre frågor som verkligen engagerar våra läsare och tittare och det ska bli intressant att höra vad våra inbjudna gäster tycker i dessa ämnen, säger Joachim Flodin, reporter på TTELA.

Debattera Ursand

Först ut på tisdagen ska turismen i Tvåstad debatteras från Ursand camping i Vänersborg. Inbjudna gäster är bland annat entreprenören Bert Karlsson och turistchef Maria Engström Weber.

– Frågor som rör Ursand brukar folk ha åsikter om, oavsett vad det är egentligen. Vi har även bjudit in Gästhamnar i Sverige och vi hoppas få till en bra diskussion om båtturismen, hur vi lockar hit och tar hand om dem på bästa sätt, säger Annie Granzell.

Joachim Flodin är näringslivsreporter på TTELA och tycker det är bra att frågan om turism lyfts.

– Turismen är en viktig näring som innebär första jobbet för många, speciellt ungdomar. Det genererar också mycket pengar till våra städer som hotellnätter, restaurangbesök och handel i våra butiker. Många mår gott av de turister som väljer att komma hit, säger Joachim Flodin.

Bygden dör ut längs E45

På onsdagen rullar debattåget vidare norrut längs E45 upp till Brålanda och Gula huset. Utbyggnaden av E45 mellan Vänersborg och Mellerud har diskuterats i många år men inget har hänt. Nu står det också klart att Trafikverket inte planerar någon utbyggnad av vägen de närmaste 12 åren.

– Alla som bor eller verkar längs vägen har en åsikt om den. Hur kommer det bli när den inte kommer byggas ut på minst 12 år? Flera uttrycker en oro om att bygden kan dö ut, säger Annie Granzell.

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om E45 – vägen som politikerna glömde

Inbjudna till debatten om E45 är bland annat riksdagspolitiker, Gunnar Olsson från Brålanda företagarförening och Kent Berntsen Wiljansros, ägare av Gula huset.

– Vägen berör alla, inte bara de som bor där. Men värst drabbade är boende, pendlare och företagare i trakten. Det är en fråga som egentligen inte ligger lokalt utan på riksplan, det blir intressant att höra vad våra lokala riksdagspolitiker säger om det här, säger Joachim Flodin.

Tredje och sista debattdagen blir på torsdagen. Då avslutar vi med att snacka om tryggheten i Trollhättan. Inbjudna gäster är bland annat handlare i staden, polisen och ansvariga politiker.

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om tryggheten i Trollhättan

– Tryggheten är den ständiga frågan i Trollhättan. Vi har diskuterat detta i så många år men på något sätt känns den ännu mer aktuell inför detta val. Det finns en intressant frågeställning, de styrande i Trollhättan pekar på att brottsligheten har gått ner i staden medan oppositionen menar att man ska kolla på den upplevda tryggheten, det vill säga om invånarna känner sig trygga eller inte? Vilken fråga är egentligen viktigast, säger Annie Granzell.

Debatt: Hur tar vi hand om turisterna som kommer hit?

Vad har Trollhättan och Vänersborg att erbjuda turister som ingen annan har? Tar vi tillvara på det sjönära läget och naturen runt omkring oss? Hur repar sig turismen efter pandemin? Vad gör kommunen för att stödja entreprenörer som i sin tur lockar och främjar turism? Vad mer kan göras?

Vad: Hur utvecklar vi turismen tillsammans?

Var: Hall of Fame (Friends restaurang), Ursands camping i Vänersborg

Tid: 16 augusti, 15.00

Debattledare: Annie Granzell och Joachim Flodin

Gäster:

Benny Augustsson (S) – Kommunstyrelsens ordförande Vänersborg

Henrik Harlitz (M) – Förste vice ordförande i Vänersborg

Bert Karlsson – Entreprenör och driver Ursands camping

Maria Engström Weber – Turistchef för Visit Trollhättan Vänersborg

Dick Netterlid – Generalsekreterare riksföreningen Gästhamnar i Sverige

Debatt: Vägen som Gud glömde – och politikerna?

Hur skapas en levande landsbygd? Hur viktig är E45 genom södra Dalsland för att trakten ska leva och kunna utvecklas i framtiden? Vad tycker företagen längs E45 om transportmöjligheterna idag?

Det har i årtionden talats om att bygga om E45 mellan Vänersborg och Mellerud men det kommer inte ske förrän kanske tidigast 2033 då man hoppas få med den i Trafikverkets infrastrukturplan. Hur kan det komma sig att det tar årtionden att få vägen utbyggd trots att frågan varit aktuell så länge? Vad gör våra politiker åt saken?

Vad: Vägen som gud glömde – och politikerna?

Plats: Gula huset i Brålanda, Vänersborg

Tid: 17 augusti, 15.00

Debattledare: Annie Granzell och Joachim Flodin

Gäster:

Mats Viking (S) – riksdagsledamot från Trollhättan och Västra Götalands norra valkrets

Johan Hultberg (M) – riksdagsledamot från Fjällbacka och från Västra Götalands norra valkrets

Benny Augustsson (S) – kommunstyrelsens ordförande, Vänersborg

Henrik Harlitz (M) – förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Vänersborg

Gunnar Olsson – Infrastrukturgruppen, Brålanda företagarförening

Kent Berntsen Wiljansros samt Frida Wiljansros – Ägare och driver Gula huset i Brålanda

Debatt: Tryggare kan ingen vara, eller?

Trollhättan är den 36:e tryggaste kommunen i Sverige. Men när det kommer till den upplevda tryggheten så känner nästan 40 procent av Trollhätteborna sig ganska eller mycket otrygga, att de helt avstår från att gå ut på grund av otrygghet. Detta enligt den senaste undersökningen från Brå. Vad är viktigast, den upplevda eller den faktiska tryggheten?

De senaste åren har det också förekommit oräkneliga antal bilbränder, framför allt på Kronogården och så sent som i juni brann flera byggnader runt om i Trollhättan i vad som sägs vara en reaktion på polisens arbete.

Handlarna i staden vittnar också om mängder av snatterier. Hur upplevs det och vad gör vi åt saken?

Vad: Tryggare kan ingen vara, eller?

Var: Oden huset, fd Dressmann-lokalen, Trollhättan

Tid: 18 augusti, 15.00.

Debattledare: Annie Granzell och Joachim Flodin

Gäster:

Monica Hansson (S) – vice ordförande kommunstyrelsen Trollhättan

Peter Eriksson (M) – oppositionsråd och andre vice ordförande kommunstyrelsen Trollhättan

Jenny Wester – lokalpolisområdeschef östra Fyrbodal

Patric Westdahl – projektutvecklare Erik Hemberg Fastighets AB

Marie Palmén – Ica-handlare Trollhättan

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om tryggheten i Trollhättan

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om Tvåstadsturismen från Ursand

LÄS OCKSÅ: TTELA direktsänder debatt om Tvåstadsturismen från Ursand