Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Två barn med covid-19 vårdas på intensiven inom SU

18 barn med covid-19 har fått vård på Sahlgrenska sjukhuset. Tre av dem ligger kvar – två får intensivvård.
– Risken för att barn bli svårt sjuka i covid-19 är väldigt låg, säger Younis Khalid, verksamhetschef för barnmedicin på SU till SVT.

ANNONS
LocationGöteborg|

Det är SVT som rapporterar att av de 1 087 patienter som hittills vårdats med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är 18 barn, det vill säga under 18 år.

Väldigt ovanligt

– Det är en liten del. Det är väldigt ovanligt att barn behöver sjukhusvård för covid-19, säger Younis Khalid till SVT.

Tre barn är kvar på sjukhuset.

Två av dem vårdas på intensivavdelning medan ett barn är på en vanlig vårdavdelning. För barnen som vårdas på IVA med respitator är läget stabilt. Det ena barnet är i tonåren, det andra i nedre skolåldern.

Åldern på de sjuka barnen har varierat.

ANNONS

– Vi har sett en liten ansamling hos spädbarn. De har blivit lindrigare sjuka med förkylningsliknande symtom. Sedan är det ganska utspritt över barnåldrarna upp till vuxen ålder. Möjligen en antydan till att det varit lite mer i tonåren än vad det varit i nedre skolåldern. Men det är som sagt bara 18 barn så materialet är väldigt litet för att yttra sig om åldersfördelningen, säger Younis Khalid.

Andningen påverkad

Bland de barn som fått vård finns de med underliggande sjukdomar och de som varit helt friska.

– Symptomen har varierat – gemensamt för de som fått intensivvård är att de har haft andningspåverkan, säger Younis Khalid till SVT.

På frågan om hur orolig man ska vara för att barn blir sjuka i covid-19, svarar Younis Khalid att det är väldigt ovanligt och att risken är låg.

Inget av de 18 barn som vårdats på Sahlgrenska med covid-19 har avlidit.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS