Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Algeröd är butikschef på Ica Dalaberg. Bild: Niclas Jonasson
Johan Algeröd är butikschef på Ica Dalaberg. Bild: Niclas Jonasson

Uddevalla går samman för att hitta försvunna Wilma

Privatpersoner och lokala företag gör vad de kan för att bidra till sökandet efter den försvunna 17-åringen Wilma Andersson. Restauranger skänker mat, butiker ger proviant och privatpersoner tar initiativ för att kunna leta efter flickan på sitt sätt.

Polis och frivilligorganisationer söker med ljus och lykta efter den försvunna 17-åringen Wilma Andersson. Samtidigt går privatpersoner och företag ihop och bidrar till sökandet.

LÄS MER: Polis söker efter Wilma i sjö norr om Ljungskile

Flera företagare har gett mat och dryck till de sökande, bland andra Ica på Dalaberg.

– Vi hjälpte till och gav varor som de som letar kunde få för att stilla hungern, säger Johan Algeröd, butikschef på Ica.

– Vi kände att det verkligen var viktigt att göra det här, vi vill hjälpa till och underlätta deras arbete, fortsätter han.

"Klart vi vill hjälpa till"

Även Mcdonalds på Torp köpcentrum har bidragit med mat till de som letar efter den försvunna 17-åringen.

– Vi sponsrade dem med mat. De ringde och frågade om de kunde få ett X antal menyer, de flesta hade med sig egen mat, men det var kanske 15 personer som behövde, säger Frida Niklasson, restaurangchef, och tillägger att man kommer fortsätta ha dialog med frivilligorganisationen FIKK under dagen:

– Det är klart att vi vill hjälpa till. Det är en utsatt situation som ingen vill vara med om. Vi vill bistå med det vi kan, och vi har många minderåriga som jobbar här som inte kan vara med och söka. Då kan vi hjälpa till på det här viset.

Både Frida Niklasson på Mcdonalds och Johan Algeröd på Ica betonar vikten av att civilsamhället ställer upp i tider av kris.

– Jag tycker egentligen alltid att man som butik, speciellt inom dagligvaruhandeln ska ha ett bra samhällsengagemang, säger Johan Algeröd.

– Det är kul att så många ställer upp. Jag har sett att andra matbutiker hjälper till och man vill ju vara en lika god medmänniska, säger Frida Niklasson.

En lång rad lokala företag har på olika sätt bidragit till sökandet. Coop på Skogslyckan och på Torp har skänkt ficklampor, likaså har Swedol. City Gross i Trollhättan har skänkt mat och Einars konditori har lämnat bullar till de som söker efter Wilma.

Cyklister organiserar sig

Även Uddevallabon Jonas Patriksson ville bidra till sökandet. Han, som har ett stort cykelintresse, bestämde sig för att uppmana andra cyklister att leta efter Wilma Andersson när de är ute på motionsrundor. Han startade därför Facebook-gruppen "Cykelsök Uddevalla".

– Det är inte så genomtänkt än så länge. Jag kom på att många av oss som är ute och cyklar har mycket bra lokalkännedom och känner till cykelstigar och stigar där en person hade kunnat finnas, säger han.

Jonas Patriksson vill att cyklister ska försöka leta efter Wilma. Bild: Privat
Jonas Patriksson vill att cyklister ska försöka leta efter Wilma. Bild: Privat

Tanken har funnits förut, men det var först i och med 17-åriga Wilmas försvinnande som han tog tag i initiativet.

– Man vill göra mer än man gör. Alla kan ju inte, och folk ska inte ha dåligt samvete för att man inte är ute 24 timmar om dygnet. Men har man möjlighet så kan man försöka, och det kan vara så enkelt som att man kollar lite extra när man är ute och tränar som vanligt, säger han.

Hur viktigt är det för lokalsamhället att gå ihop i ett sådant här läge?

– Det är ju enormt viktigt. Om det hade varit min dotter, min mamma, min bror eller min partner, då hade jag ju inte hoppats att folk stannat hemma och spelat tv-spel eller tittat på tv.

Missing People har fått hjälp under sitt sökarbete. Flera lokala företagare har varit på plats och gett proviant till de sökande.

– Det är jättefint att staden verkligen går samman i en sådan här situation och att så många ställer upp, säger Hasse Lagervall verksamhetsledare för Missing People.

Även kommunens högst ansvariga politiker, kommunstyrelsens ordförande Christer Hasslebäck (UP), har samma bild.

– Det är ju en väldigt tragisk händelse. Men det är också fantastiskt att så många frivilliga känner att de vill hjälpa till. Många vill ställa upp ideellt, säger han.

– Det är bara att titta på Facebook-grupperna till exempel, jag känner igen flera som är med och letar. Det väcker till eftertanke, säger Christer Hasslebäck.