Uddevallabo i 50-årsåldern misstänks ha våldtagit två barn

Under fredagen åtalas en man från Uddevalla för grov våldtäkt mot två flickor. Mannen ska vara nära vän till flickornas familjer och brotten ska ha utförts under hotfulla omständigheter.

ANNONS
|

Enligt åtalet ska övergreppen pågått i nästan tio års tid. Brotten ska ha utförts systematiskt och mannen anklagas för att ha utnyttjat sin ställning som nära vän till flickornas familjer.

Offren anses ha varit i en utsatt situation på grund av familjens kultur och därför haft extra svårt att värja sig från övergreppen.

Det nämns även att mannen ska ha varit hotfull samt varit våldsam i samband med övergreppen. Mannen ska dessutom vara smittad av en allvarlig sjukdom, vilket är en av flera anledningar till varför åklagare Katarina Olsson bedömer brotten som som grova.

Uddevallabon misstänks även för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering då han ska erbjudit pengar för nakenbilder på en av flickorna. Mannen misstänks även för sexuellt ofredande då en av flickorna ska ha tvingats se på pornografi i syftet till "att lära sig".

ANNONS

Enligt vittnesmål framkommer även att samtliga inblandade kommer från en kultur där kvinnor skuldsätts om de blir utsatta för sexuella övergrepp. En av flickorna ska befunnit sig i en hotfull situation efter att mannen har polisanmälts.

Detta på grund att hon ansetts ha dragit skam över sin samt den misstänktes familj.

Mannen nekar till brott men åtalas nu för flera fall av grov våldtäkt mot barn, grov våldtäkt, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering vid Uddevalla tingsrätt.

Polis har pratat med flera vittnen som styrker kännedom om att brotten ska ha begåtts. Bland de som har hörts ingår skolpersonal, socialsekreterare och familjemedlemmar till de utsatta.

Det har ännu inte satts något datum för när rättegången kommer att påbörjas.

Vi söker åklagare Katarina Olsson

ANNONS