Ukrainakriget skapar oro hos lantbrukarna

Kriget i Ukraina påverkar världen på många sätt. En bransch som oroar sig för krigets effekter är Västra Götalands lantbrukare. – Alla lantbrukare som har arbetare från Ukraina känner oro för deras skull, säger Sofia Karlsson.

ANNONS
|

Tidigt på morgonen den 24 februari meddelade Rysslands president Vladimir Putin att de ryska trupperna skulle gå in i Ukraina. Förutom den hemska verkligheten för de invånarna i Ukraina så har krisen även påverkat världsekonomin på flera sätt. Lantbrukarna i Västra Götaland tillhör dem som är bekymrade över framtiden.

– Några som drabbas redan nu är de som jobbar med trädgårdsarbete. De får mycket av sin arbetskraft från Ukraina, så de känner redan av problemen. Men alla lantbrukare som har arbetare från Ukraina känner oro för deras skull, säger Sofia Karlsson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Västra Götaland.

Stigande bränsle-och spannmålspriser

Både Ryssland och Ukraina är stora länder när det gäller att odla spannmål som havre, vete och råg. Om kriget blir långvarigt är risken stor att länderna kommer exportera mindre spannmål, och då kan foderpriserna öka.

ANNONS

– Om spannmålspriset blir högre ökar även foderpriserna och det kan påverka många boskapsuppfödare. De köper in stora mängder foder till djuren och blir denna konflikt långvarig finns det en risk att tillgången blir låg under en längre tid, säger Sofia Karlsson.

Ryssland säljer också mycket bränsle och västländernas importsanktioner kommer att märkas för lantbrukarna. Dessutom används det mycket naturgas när man producerar gödsel så gödselpriset, som redan är högt, kan höjas ytterligare.

– Många av våra medlemmar har redan haft en tuff vinter med höga priser för bränsle och gödsel och fortsätter konflikten så vet jag inte hur det kommer se ut för oss nästa år. Det är naturligt att folk blir oroliga, för att inte tala om hur hemskt det är ur en humanitär synvinkel, säger Sofia Karlsson.

Högre pris på mat

Om kostnaderna går upp för lantbrukarna kommer det antagligen även drabba de svenska konsumenter.

– Det blir nog så i slutändan att priset på maten i mataffären kommer att gå upp, säger Sofia Karlsson.

Så påverkas de svenska lantbrukarna av Ukraina kriget.

Ca 1500 ukrainare kommer till Sverige varje år för att arbeta säsong i jordbruk, trädgård och skog. Ungefär hälften jobbar i skogsbruket och den andra hälften i huvudsak i trädgård. Till jordbruk och trädgård kommer det också ca 300 JUF-praktikanter. Företag inom trädgård uppger att det brukar vara hälften kvinnor hälften män.

För olja anges den ryska andelen motsvara 30% inom EU. Sverige ligger på 10% och enligt uppgift ska Preem nu upphöra med köp från Ryssland. Drivmedelsförsörjningen bör därför kunna klaras i Sverige och det inte blir följdeffekter av det större beroendet av rysk olja inom EU.

Energipriserna är mycket varierande och på väg uppåt för närvarande. Skulle importen av olja och gas till Europa från Ryssland upphöra blir det ytterligare prisökningar. Idag ligger priset runt 100 dollar per fat och i en analys från Rabobank anges priset på olja öka till 175 dollar per fat om Europa slutar köpa rysk vara. Sedan mitten av januari har dieselpriset gått upp med cirka 150 öre/l (exkl moms) i Sverige.

Källa: Lantbrukarnas Riksförbund LRF

ANNONS