Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, här tillsammans med Elisabeth Svantesson, tror inte han kan bygga en bas för att göra en regeringen just nu. Bild: STEFAN BENNHAGE
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, här tillsammans med Elisabeth Svantesson, tror inte han kan bygga en bas för att göra en regeringen just nu. Bild: STEFAN BENNHAGE

Ulf Kristersson: ”Just nu finns inte bas för den regering jag vill ha”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lämnade på måndagen beskedet att hennes parti och V inte har lyckats nå en uppgörelse. Men trots det siktar Ulf Kristersson (M) mer på nästa val än på att själv ta över sonderingsuppdraget.

Åter igen kommer riksdagen att ha en statsministeromröstning på onsdag. Om den skulle misslyckas är det mycket troligt att moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer tillfrågas om han vill sondera för en regering. Men när TTELA träffade Ulf Kristersson i Trollhättan på måndagen trodde han att det skulle bli svårt med nuvarande förutsättningar att få till en moderatledd regering.

– Nu går vi till en omröstning på onsdag och då får vi se vad som händer. Men så länge centerpartiet hellre vill stödja en socialdemokratisk regering så finns inte den bas som behövs för den regering jag vill ha. Därför siktar jag just nu främst på nästa val 2022, säger Ulf Kristersson.

Den 11 november gav talmannen Andreas Norlén sonderingsuppdrag till socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson. Sedan dess har hon försökt få till en uppgörelse så att både V och C kan acceptera henne som statsminister. Detta har visat sig svårt och på måndagen gick Andersson ut och sa att hon ännu inte lyckats få till en uppgörelse med V.

Trots det väljer talmannen att föreslå Magdalena Andersson som statsminister i en omröstning på onsdag. S och V har därför två dagar till på sig att nå en överenskommelse, men gör de inte det kan sonderingsuppdraget mycket väl gå vidare till Ulf Kristersson.