Upprop mot nya luftledningar

Sydvästlänken innebär nya elkraftsledningar genom Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Nu har LRF startar ett upprop mot att det enligt planerna ska bli nya luftledningar.

ANNONS
|

LRF:s upprop riktar sig främst mot regeringen och handlar inte bara om de nu aktuella luftledningarna mellan Nässjö och Norge.

– Det går för lätt att dra vägar, järnvägar och ledningar där man vill. Det är för billigt och det går år för mycket mark, anser Paul Christensson som är ordförande i Västra Götaland.

Han vill att lagstiftning och ersättningar ses över och att regeringen ligger på för att få kraftbolagen att välja nedgrävda ledningar där det faktiskt går.

Han påpekar att LRF inte är ute efter att stoppa den nya kraftledningen.

– Vi vill bara att man bygger så smart som möjligt. Det är ändå en investering på 80–90–100 års tid.

ANNONS

Den första delen av länken är planerad som nedgrävda ledningar, men från Trollhättan och vidare mot Norge genom Bohuslän och Dalsland är Svenska kraftnäts huvudalternativ att bygga nya luftledningar med samma sträckning som de gamla.

– Vi tycker att man borde gräva ned ledningarna även här. Sen är vi förstås också medvetna om terrängen, men här finns alternativ.

För den lantbrukare som har sin mark där ledningen dras fram betyder det, enligt Paul Christensson en breddning av ledningsgatan med 50–60 meter. I skogspartier måsta skogen avverkas och inget mer skogsbruk är sedan möjligt. Den ersättning lantbrukaren får som en engångssumma är för låg, menar han, och påpekar också att det får en klimatpåverkan.

– Skogen är viktig som kolsänka och dessutom minskar man produktionen av miljövänliga råvaror när skogsmark försvinner. Det väger lätt i kalkylen, tycker jag.

ANNONS