Thomas Wahlgren, smittskyddsläkare, och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Thomas Wahlgren, smittskyddsläkare, och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör. Bild: Meli Pettersson Ellafi

Vårdcentralerna testar för covid-19 – nästa vecka öppnar de för allmänheten

Vårdcentralerna i Västra Götaland ska med start nästa vecka börja testa personer med lindriga symtom för covid-19. Det meddelade Västra Götalands hälso- och sjukvårdsdirektör på fredagen.

ANNONS
|

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR, berättade på regionens presskonferens på fredagen att det finns ett tryck från både nationellt håll men också från allmänheten att testa även de som inte är svårt sjuka för covid-19.

– Vi kommer att från och med nästa vecka, eftersom det finns ett tryck, att utöka möjligheten till provtagning via våra vårdcentraler. Dit kan man komma med lindriga symtom för att provta sig, säger Ann Söderström.

Det handlar om så kallade PCR-tester där patienten svabbas med en tops och testerna kan visa om en person har en pågående virusinfektion.

Det kommer finnas speciella tider för att bli provtagen för covid-19, men det ingår inget läkarbesök.

ANNONS

Är man sjuk och behöver vård ska man dock söka vård på vanligt vis, poängterar Söderström.

Tider för provtagning annonseras på hemsidorna

Tiderna för provtagningar kommer man kunna se på vårdcentralernas hemsidor.

Enligt Ann Söderström testas nu ungefär 4 000 personer i veckan och totalt har ungefär 30 000 testats. I och med att vårdcentralerna nu också ska provta tror hon att antalet provtagna kommer stiga.

Tidigt i maj kommenterade Söderström den privata marknaden för antikroppstester.

– Men de testerna avråder ju Folkhälsomyndigheten från eftersom valideringen, alltså hur säkra testerna är, inte är helt klar. Där tror jag att det är viktigt att den offentliga vården kan erbjuda säkra tester, sa hon då.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS