Säkrare metod. "Hela processen från ax till limpa kommer att digitaliseras. Vi får en bättre utrustning och alla inblandade i processen ska knytas samman", Lars Lundgren, verksamhetschef vid avdelningen för klinisk patologi och genetik på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Säkrare metod. "Hela processen från ax till limpa kommer att digitaliseras. Vi får en bättre utrustning och alla inblandade i processen ska knytas samman", Lars Lundgren, verksamhetschef vid avdelningen för klinisk patologi och genetik på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Väntetider för patienter med cancer kortas

Vården för cancerpatienter i Västra Götaland ska bli snabbare och säkrare. Genom en digitaliserad arbetsmetod beräknas väntetiden från remiss till behandling förkortas från över en månad till tio dagar.

ANNONS
|

I går skrevs ett avtal mellan Västra Götalandsregionen och it-företaget Tieto som innebär en helt ny arbetsmetod för att diagnosticera och behandla cancer. I dagens läge är cancerpatienters väntetid från remiss till att behandlingsstart i genomsnitt över en månad. Med den nya metoden räknar man med att få ned väntetiden till tio dagar. Det ska bland annat ske genom att tiden för att få ett vävnadsprov analyserat kortas rejält.

Lars Lundgren, verksamhetschef vid avdelningen för klinisk patologi och genetik på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ser flera fördelar med den nya metoden: Alla prov ska fotograferas digitalt. Därmed minimeras transportiden för proverna.

Bilderna av vävnadsproverna kommer att vara av hög kvalitet och ge långt bättre analysmöjligheter än vid undersökning genom mikroskop. Resultaten från proverna ger därför en säkrare prognos om sjukdomen.

ANNONS

Och genom att samtliga patologilaboratorier i regionen knyts samman underlättas kunskapsflödet mellan dem. Allt det här betyder, enligt Lars Lundgren, att patienterna kommer att få svar snabbare och att behandlingen kan sättas in i ett tidigare skede.

– Ingen har tidigare kopplat ihop en hel region i ett vårdnätverk som kan fungera som en enhet. Det finns ett stort intresse för det vi gör här. Vi är något av pionjärer, säger Lars Lundgren.

Han menar att det här är nyckeln till en effektivare cancerdiagnostik.

– Ett korrekt, precist och snabbt provsvar skapar förutsättningar för att ytterligare effektivisera cancerbehandlingen, säger han.

Avtalet mellan Västra Götalandsregionen och Tieto sträcker sig över tio år och har ett värde på 431 miljoner kronor.

Den 1 oktober påbörjas digitaliseringen och den första december beräknas användandet av det påbörjas.

– Det är en stor strategisk utmaning. Införandet tar totalt ungefär tre år. Men det mesta kommer att ske inom ett år, säger Lars Lundgren.

Ansvarar för att regionens 1.6 miljoner invånare kan få den hälso- och sjukvård de behöver och att det finns ett utbud som möter deras behov.

Landstinget har omkring 48000 medarbetare och omsätter över 55 miljarder kronor per år, varav hälso- och sjukvård står för cirka 90 procent.

ANNONS