Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Västsvensk åtalas – huvudmisstänkt i rekordstor dopnings- och narkotikahärva

En av de största narkotika- och dopningshärvorna i Fyrbodal någonsin har nu nystats upp av polis. Sammanlagt nio personer åtalas i ett ärende som omfattar miljontals illegala preparat. Hjärnan bakom nätverket ska vara en man bosatt i Uddevalla.

På fredagen väckte åklagare åtal mot nio personer i ett mycket omfattande mål, gällande bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott och brott mot läkemedelslagen. Tre av de misstänkta åtalas för grovt penningtvättbrott.

Enligt åklagar har sex av de åtalade i olika stor utsträckning varit delaktiga i försäljning av narkotika, dopningspreparat och läkemedel i Sverige. Försäljningen ska ha skett via internet, och sajten Flugsvamp på Darknet.

Försäljningen uppgår till över 1,7 miljoner tabletter, enligt åtalet, och hundratusentals narkotikatabletter har tagits i beslag. Över 750 000 enheter dopningspreparat har också tagits i beslag. Totalt har närmare 5 000 köpare kunnat identifieras.

Uddevallabo utnyttjade sin arbetsplats

– Försäljningen av narkotika och dopningspreparat har varit mycket organiserad och omfattande samt genererat stora brottsvinster. Den har skett genom svårupptäckta, krypterade nätverk, men även till viss del på det öppna internet, säger åklagare Petra Hallin i ett pressmeddelande.

Den illegala verksamheten har varit geografiskt koncentrerad till Västsverige. En Uddevallabo i 35-årsåldern och en Kungälvsbo misstänks ha varit huvudmän bakom nätverket. De båda männen har haft högre befattningar i ett företag i Västsverige, och har enligt åklagare utnyttjat sina positioner för att bedriva sin brottsliga verksamhet och ska genom detta bland annat ha rekryterat personer till sin försäljning.

– Dessa två har använt sig av sin arbetsgivare genom att bland annat ha gjort beställningar och tagit emot försändelser i företagets namn samt haft fysiska möten och förvarat dopningspreparat i lokalerna, säger åklagare Rebecca Budell i ett pressmeddelande.

Beställde knark i barnens namn

Polisen har tidigare berättat för Bohusläningen att de kom Uddevallabon på spåren efter att de märkt att mannen haft väldigt stora ekonomiska tillgångar som inte gick ihop med hans legala inkomst. Vid förra årsskiftet började polisen bedriva spaning mot mannen som häktades i februari i fjol.

– Att gärningsmännen har rekryterat personer till sin försäljning utifrån sin professionella yrkesroll samt att de inte haft någon kontroll på till vilka de säljer gör det extra allvarligt. Många av de personer som är köpare av dopningsmedlen och narkotikan lever ett till synes vanligt liv. I några fall är narkotikan beställd i deras barns namn, berättar Per Björkman, polisens spaningsledare i Fyrbodal i ett pressmeddelande.

Mycket stor utredning

Det ska finnas en större organisation bakom nätverket och enligt åklagare kan fler personer komma att misstänkas för inblandning. Ärendet har också lett till ett flertal separata utredningar där sex personer har dömts för olika brott.

– Detta kan vara en av Fyrbodals största och mest omfattande narkotikabrottsutredningar. Vi har hanterat extremt mycket utredningsmaterial och slutprodukten består av elva olika förundersökningar som tillsammans uppgår till mellan 7 000–10 000 sidor, säger Thomas Fransson, utredare vid sektionen för grova brott i polisområde Fyrbodal.