Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M). Bild: Robin Aron
Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M). Bild: Robin Aron

Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp

Under lördagskvällen polisanmäldes Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka för köp av sexuella tjänster. Han accepterade i helgen ett strafföreläggande.
– Vårt förtroende för Hans finns inte kvar, säger Mikaela Waltersson, partiets förbundsordförande i Halland.

Det var vid 23-tiden på lördagskvällen som polisen i Göteborg fick in ett larm om en misstänkt lägenhetsbordell vid Jakobsdalsgatan i Örgryte.

Inringaren misstänkte bordellverksamhet sedan flera män kommit och gått efter kortare visiter i lägenheten under kvällen, uppger en källa inom polisen. Enligt larmsamtalet till polisen ska även "värdinnor" kommit ut och hämtat männen.

Vid ett tillslag utanför lägenheten kontrollerades flera personer av polisen, varav en var en högt uppsatt västsvensk manlig politiker som senare under lördagskvällen kom att polisanmälas för köp av sexuella tjänster.

Vid tillslag utanför fastigheten kontrollerades flera personer av polisen, varav en var en högt uppsatt västsvensk manlig politiker som senare under lördagskvällen kom att polisanmälas för köp av sexuella tjänster.

Kvinnan som politikern köpte för sexuella tjänster uppges komma från Östeuropa, enligt en källa.

Hans Forsberg (M) accepterar strafföreläggande

Den misstänkte moderatpolitikern Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka har nu valt att erkänna brottet och har under helgen accepterat strafföreläggande för köp av sexuell tjänst. Det meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande.

Enligt samma pressmeddelande väljer också Hans Forsberg att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger Hans Forsberg i pressmeddelandet.

Partitoppen förfärad över sexskandalen

Under söndagsförmiddagen tog Hans Forsberg kontakt med Hallandsmoderaternas förbundsordförande Mikaela Waltersson och berättade att han köpt sexuella tjänster och att han ville lämna alla sina politiska uppdrag. Hon beskriver att hon reagerade med både sorg och förfäran.

– Hans agerande igår kan jag varken stå bakom eller stödja. Därför lämnar Hans också sina uppdrag för Moderaterna. Det går stick i stäv mot vår värdegrund.

Under förmiddagen hölls ett möte mellan Hans Forsberg, Mikaela Waltersson, Moderaternas partiombudsman i Halland Peter Hemgard och partiets kommunala gruppledare Lisa Andersson.

– Vi var helt överens med Hans när han kom hit att han inte kan ha kvar sina uppdrag. Vi jobbar i en förtroendebransch och vårt förtroende för Hans finns inte kvar. Vi var helt överens. Det finns inget försvar för det som hänt, säger Mikaela Waltersson.

Hon tillägger:

– Det är en personlig tragedi.

Kungsbackamoderaten: Förtroendet är förbrukat

Gruppledaren för Moderaterna i Kungsbacka säger att förtroendet för Hans Forsberg som varit kommunens styrelseordförande de senaste fem åren är förbrukat.

– Hans har varit en god partikollega som jag har uppskattat att arbeta tillsammans med, men förtroendet är förbrukat och nu behöver vi i Kungsbackamoderaterna tillsammans hitta nya lösningar, säger moderaternas gruppledare i Kungsbacka Lisa Andersson i pressmeddelandet.

I kommunstyrelsen kommer den 1.a vice ordföranden tillfälligt ta över styret, medan Moderaterna inleder en demokratisk process för utse en efterträdare.

Partiledaren Ulf Kristersson avböjer att kommentera sexköpet

Vi har vid upprepade tillfällen under söndagen sökt Hans Forsberg för en kommentar kring polisanmälan om sexköp. Enligt pressmeddelandet kommer dock inte den tidigare KS-ordföranden att ge några ytterligare kommentarer.

Vi har också sökt partiledaren Ulf Kristersson för en kommentar men Moderaterna hänvisar alla frågor till Mikaela Waltersson. Vid ett senare tillfälle väljer dock M:s partisekreterare Gunnar Strömmer att fördöma Hans Forsbergs agerande i ett mejl till tidningen.

– Det är helt oacceptabelt. Förtroendet är förbrukat, och han måste nu lämna sina uppdrag.