Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roland Utbult (KD). Bild: Bohusläningen
Roland Utbult (KD). Bild: Bohusläningen

Västsvenska riksdagspolitikern vårdas på sjukhus för corona

Roland Utbult (KD), som under många år bodde i Uddevalla, vårdas inneliggande på sjukhus för det nya coronaviruset. Det var i fredags förra veckan som 68-åringen hämtades i ambulans och fördes till Huddinge sjukhus.
– Han har legat här hemma i en och en halv vecka och så steg febern, berättar hans fru, Marie Nylén Utbult.

Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD), 68, vårdas nu på Karolinska sjukhuset för covid-19. Han får hjälp med andningen men är inte i behov av respirator. Under många år bodde han i Uddevalla där han bland annat undervisade i musik på Ramnerödsskolan.

– Det är allvarligt. Han kämpar på så får vi bara tro och hoppas att det vänder och går åt rätt håll. Det är en trygghet att han är så frisk i övrigt tack och lov, säger Marie Nylén Utbult.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Roland Utbult är kultur- och idrottspolitisk talesperson i Kristdemokraterna, och inne på sin tredje mandatperiod i riksdagen. Där har han suttit sedan valet 2010.

Ambulans till sjukhus

Efter att Roland Utbult varit sjuk en dryg vecka steg febern. Marie kontaktade 1177 och fick rådet att Roland skulle komma in till sjukhuset samma dag.

– Vi är tacksamma att han fick komma in och han får fantastisk vård. Det är en otrolig tacksamhet och beundran över vårdpersonal och deras insatser, säger Marie Nylén Utbult.

Marie själv är fortfarande frisk och hur hennes man smittats av coronaviruset är en gåta för de båda.

– Vi har ingen aning om var det kommer ifrån. Vi har inte mött någon och känner inte till någon som varit smittad, säger Marie Nylén Utbult och fortsätter:

"En förskräcklig sjukdom"

– Det är en förskräcklig sjukdom, så mycket värre än man uppfattar det. Man blir så svag, kraftlös och orkar ingenting. Man unnar ingen detta.

Nu håller Marie och Roland kontakt via telefon och sms. De hörs varje dag och pratar så mycket Roland orkar.

– Vi tror att det ska gå bra. Han är vid gott mod och vi är båda lugna.

Camilla Brodin, vice gruppledare i riksdagen för KD, säger till tidningen Dagen att hon inte känner till några fler bekräftat smittade i partiets riksdagsgrupp.