Från och med torsdagen är det möjligt att gå på Västtrafiks bussar genom framdörren igen.
Från och med torsdagen är det möjligt att gå på Västtrafiks bussar genom framdörren igen. Bild: Niklas Johansson

Västtrafik öppnar framdörrarna

Från och med torsdagen öppnar Västtrafik upp framdörrarna på sina bussar och spårvagnar. De chaufförer TTELA har talat med är inte särskilt oroliga för smittorisken.

ANNONS
|

För en månad sedan berättade TTELA att den stora spridningen av covid-19 tvingade Västtrafik att stänga framdörrarna på de flesta av sina fordon. Coronavirusets framfart sågs som ett nödläge och tanken var att åtgärderna skulle minska risken för att chaufförerna utsattes för smitta.

I onsdags tog myndigheterna bort i stort sett alla coronarestriktioner och Västtrafik följer efter och öppnar upp framdörrarna så att passagerarna kan gå på bussen genom dem i stället för bakdörren. Detta rapportera vasttrafik.se.

Raimo Silvonsaari, bussförare på Nobia som kör åt Västtrafik, säger att mer än hälften av förarna på företaget har varit smittade. Själv har han klarat sig. Men att man nu låter passagerarna gå in genom framdörren tycker han är okej.

ANNONS
Bussförare Raimo Silvonsaari oroar sig inte särskilt mycket för att passagerarna nu kan gå in genom framdörrarna igen.
Bussförare Raimo Silvonsaari oroar sig inte särskilt mycket för att passagerarna nu kan gå in genom framdörrarna igen. Bild: TTELA

– Det spelar ingen roll. Jag är inte särskilt orolig.

Andreas Hofsäss, busschaufför och skyddsombud på Nobina, säger:

– Jag tillhör den skara som tycker att det är bra. Vi får mer kontroll över vilka som åker med oss. Och så har vi ju den sociala biten.

Minskar inte risken att bli smittad om folk går in genom bakdörren?

– Jag är vaccinerad tre gånger och har haft covid två gånger. Jag känner mig trygg med det, säger Andreas Hofsäss.

I och med att restriktionerna tas bort försvinner rådet att passagerarna ska ha munskydd när det är trängsel i kollektivtrafiken. Men Västtrafik kommer att fortsätta att gratis dela ut munskydd till de som vill ha.

ANNONS