"Man behöver ingen smartphone för att kunna resa med Västtrafik." säger Västtrafiks Maria Björner Brauer
"Man behöver ingen smartphone för att kunna resa med Västtrafik." säger Västtrafiks Maria Björner Brauer

Västtrafik får ny app till vintern

Det ska bli enklare att köpa biljett och resa med Västtrafik. Vid årsskiftet kommer en ny app och i slutet av 2016 försvinner kravet på utcheckning.

ANNONS
|

I februari förra året beslutade regionfullmäktige i Västa Götaland att lansera ett nytt pris- och betalsystem för Västtrafik. Det system som infördes 2009 har mötts av massiv kritik från resenärerna och bedömts vara både svårbegripligt och användarovänligt.

Som GP rapporterat om tidigare arbetar Västtrafik intensivt med att utveckla och testa de nya lösningarna, som till stor del kommer att vara baserat på en app som gör det möjligt för resenärerna att köpa och betala resorna med sina smarta telefoner.

- Våra kunder visar oss vägen. En allt större del av deras tid finns i mobiltelefonen, och därför måste våra biljetter följa med dit. Om fyra-fem år tror jag att de flesta av våra kunder väljer att köpa sin biljett digitalt, säger Västtrafiks vd Lars Backström.i en kommentar.

ANNONS

I ett första skede kopplas den nya appen, som lanseras vid årsskiftet, till Västtrafiks olika periodkort.

- Vi tar det ett steg i taget. På sikt ska det vara en app som hjälper alla våra resenärer, men vi har valt att börja med periodkort för att sedan gå vidare med enkelbiljetter, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Nu väntar ett stort antal fälttester för att allt ska fungera som planerat vid årsskiftet. Parallellt med att utveckla den nya appen arbetar Västtrafik för att ta bort det omständliga kravet på utcheckning och införa ett nytt, enklare gränssnitt för kortläsarna. Förhoppningen är att Västtrafiks resenärer ska slippa utcheckningen senast i slutet av 2016.

- Vi fortsätter använda våra Västtrafikkort och kortläsare precis som i dag, fast på ett smidigare sätt. Man behöver ingen smartphone för att kunna resa med Västtrafik, säger Maria Björner Brauer.

ANNONS