Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdcentralerna testar för covid-19 – nästa vecka öppnar de för allmänheten

Vårdcentralerna i Västra Götaland ska med start nästa vecka börja testa personer med lindriga symtom för covid-19. Testerna kommer vara kostnadsfria och erbjudas på alla vårdcentraler i regionen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR, berättade på regionens presskonferens på fredagen att det finns ett tryck från både nationellt håll men också från allmänheten att testa även de som inte är svårt sjuka för covid-19.

– Vi kommer att från och med nästa vecka, eftersom det finns ett tryck, att utöka möjligheten till provtagning via våra vårdcentraler, säger Ann Söderström.

– Olika vårdcentraler kommer hitta olika lösningar, men alla har uppdraget att kunna erbjuda tester till patienter med lättare symptom. Man kanske är lite förkyld och lite snorig och vill gärna testa sig.

Testar pågående virusinfektion

Det handlar om så kallade PCR-tester där patienten svabbas med en tops och testerna kan visa om en person har en pågående virusinfektion.

Det kommer finnas speciella tider för att bli provtagen för covid-19, men det ingår inget läkarbesök. Då sjukdomen kategoriseras som en samhällsfarlig sjukdom kommer testerna att vara kostnadsfria. Huruvida det blir först till kvarn eller tidsbokning är dock upp till vårdcentralerna att själva besluta.

– Vi vill att alla ska kunna gå och testa sig, det är vårt mål, säger Ann Söderström.

Är man sjuk och behöver vård ska man dock söka vård på vanligt vis, poängterar Söderström.

Finns det ingen risk att det här slår ut vårdcentralens övriga verksamhet?

– De måste planera för detta, men egentligen så behövs det ju bara en undersköterska eller motsvarande som kan ta proverna och en administratör. Så det här tar ju inte läkarnas eller sjuksköterskornas tid. Men allt vi lägger på vårdcentralerna blir ju en prioriteringsfråga, och det är därför vi säger att man får göra det här successivt.

"Finns rutiner för att inte sprida smitta"

Tiderna för provtagningar kommer man kunna se på vårdcentralernas hemsidor.

Enligt Ann Söderström testas nu ungefär 4 000 personer i veckan och totalt har ungefär 30 000 testats. I och med att vårdcentralerna nu också ska provta tror hon att antalet provtagna kommer kunna dubblas.

Vårdcentralerna kommer alltså ställas inför att behöva hantera en mängd människor med misstänkt coronasmitta.

– Det finns rutiner för hur man ska provta för att inte sprida smitta där man tar proverna.

De personer som arbetar i samhällsviktig verksamhet kommer inte behöva gå via vårdcentralerna för att testa sig. Ann Söderström menar också att kapaciteten finns för att genomföra tester utan att de två grupperna behöver konkurrera med varandra.

– Det finns flera tusen prover som inte tas idag som vi har kapacitet för, så vi tror att vi ska klara detta på ett bra sätt och kan öka kapaciteten allt eftersom.

Gäller ej antikroppstester

Tidigt i maj kommenterade Söderström den privata marknaden för antikroppstester.

– Men de testerna avråder ju Folkhälsomyndigheten från eftersom valideringen, alltså hur säkra testerna är, inte är helt klar. Där tror jag att det är viktigt att den offentliga vården kan erbjuda säkra tester, sa hon då.

LÄS MER: Här testas allmänheten för corona

LÄS MER: Snart kan göteborgarna få veta om de haft corona