Tina Holmberg, verksamhetschef och läkare vid Nödinge vårdcentral kämpar för skaffa en acceptabel nivå av skyddsutrustning till sin personal, däribland läkarna Jonas Zimmerman och Jessica Björklund.
Tina Holmberg, verksamhetschef och läkare vid Nödinge vårdcentral kämpar för skaffa en acceptabel nivå av skyddsutrustning till sin personal, däribland läkarna Jonas Zimmerman och Jessica Björklund. Bild: Privat

Vårdcentralschef i Nödinge får själv fixa skyddsutrustning

En kall dag i mars tvingades vårdcentralschefen och läkaren Tina Holmberg att undersöka ett misstänkt coronasmittat spädbarn i en bil – och fick nog. I dag har hon själv fixat utrustning för att skydda både patienter och personal.
– Tyvärr har Sverige slutat att rusta sig för krig och kriser om man jämför med Finland. Vi har ingen färdig plan och är överrumplade, säger hon.

ANNONS

Tina Holmberg är läkare sedan 2005 och dessförinnan arbetade hon som sjuksköterska, bland annat på dåvarande neonatal på Sahlgrenska. Sedan tre år är hon verksamhetschef på vårdcentralen i Nödinge där hon sedan 2010 arbetat som läkare.

Vårdcentralen har haft ett fall, innan smittspridningen tog fart, där en person i efterhand konstaterats vara sjuk i covid-19.

– Vi skickade personen i ambulans till sjukhus där patienten vårdades inneliggande och tillfrisknade. I det fallet fick vi tyvärr ingen återkoppling från smittskyddet utan patienten ringde själv till oss för att berätta om smittrisken. Ingen av den personal som tog hand om patienten blev sjuk men vid det tillfället hade vi ingen skyddsutrustning alls, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Krisplanen för regionen fanns – men följdes aldrig

När bägaren rann över

En kall marsdag inträffade en händelse som blev droppen som fick bägaren att rinna över för Tina Holmberg. En familj med ett spädbarn sökte vård akut för misstänkt coronasmitta. På grund av smittorisken fick undersökningen ske utomhus.

– Jag fick ju undersöka deras lilla spädbarn i bilen. Jag kunde ju inte klä av bebisen för att göra en ordentlig undersökning, det var mars månad och för kallt. Som verksamhetschef har jag ju valet att sitta och vänta på att myndigheterna skulle förse oss med skyddsutrustning eller agera själv och efter detta med bebisen kändes läget desperat, säger hon.

Tina Holmberg, verksamhetschef vid vårdcentralen i Nödinge, ifrågasätter myndigheternas besked om sänkt skyddsnivå.
Tina Holmberg, verksamhetschef vid vårdcentralen i Nödinge, ifrågasätter myndigheternas besked om sänkt skyddsnivå. Bild: Privat

Kvällen den 19:e mars skrev hon ett inlägg i områdets lokala Facebooksgrupp där hon efterlyste ett militärtält – klockan tio dagen därpå hade Frivilliga Resursgruppen FRG rest ett tält utanför vårdcentralen.

Ty medan de finländska kollegorna får all skyddsutrustning levererad från välfyllda beredskapslager tvingas Tina Holmberg och andra svenska kollegor hålla till godo med den skyddsutrustning de har sparat från ebolatiden eller själva kan få tag på.

Fick låna två visir av tandvården

I samma tråd på Facebook erbjöd sig ett lokalt eventföretag att kostnadsfritt utrusta tältet med skrivbord och stolar.

– Visir hade vi ju inga heller och veckan innan hade jag gått in till tandvården som ligger granne med oss och fått låna två visir. Vi hade sparat ett 30-tal andningsmasker från ebolaepidemin och det var viktigt för mig att min personal som stod i frontlinjen skulle ha full utrustning. Att jag hade kvar maskerna var ren tur, säger hon.

ANNONS

De ska i normala fall bytas mellan varje patient, men återanvänds nu på vårdcentralen efter möte med patienter där misstanke om smitta bedöms vara låg.

– Vi har fått en liten sändning nu men har ju inga reserver och måste spara på maskerna. Den värsta tiden har ju inte kommit ännu, enligt regionen väntas den i månadsskiftet april-maj. Skyddshandskar och långärmade rockar hade vi också kvar sedan ebolatiden.

Äntligen är det nu vi som är experter som både myndigheter och patienter litar till och lyssnar på.

Ale kommun har startat tillverkning av visir och vårdcentralen har fått ett tiotal till skänks. Visiren är personliga och spritas mellan varje patient. Kommunen står även för leverans av handsprit och sprit för ytdesinfektion via ett lokalt företag som startat tillverkning av sådana godkända produkter.

Som verksamhetschef är Tina Holmberg också ansvarig för hemsjukvården för vårdcentralens patienter som vårdas i bostaden, exempelvis i livets slutskede. Inför den väntade toppen i Västra Götaland är det på förslag att inrätta en vårdavdelning med tio personer i behov av sådan vård.

Personal testas regelbundet

Vårdcentralen är också en av två i kommunen som nu genomför tester vid misstanke om coronasmitta hos personal inom hemtjänst och hemsjukvård.

Tina Holmberg ifrågasätter myndigheternas besked om sänkt skyddsnivå vad gäller utrustning.

– Min bedömning av de studier som är genomförda är att det är bra att ha en hög skyddsnivå och därför har jag inte sänkt nivån för min personal. Det är jag lite glad för nu med tanke på debatten om att man som arbetsgivare kan ställas inför rätta om någon blir sjuk på grund av bristfällig skyddsutrustning. Jag vill verkligen inte vara ansvarig för att någon äldre i vår personalgrupp blir sjuk. Nu kommer det ju också uppgifter om sjuka personer som inte har några symptom alls, säger hon.

ANNONS

Vården är inte längre styrd av politik och i det stora perspektivet hoppas jag att detta får bestå.

Hur har patienterna reagerat på situationen?

– Vi har kortat telefontiderna för att vi ska kunna ta emot fler samtal och de har visat en stor förståelse. De litar på våra bedömningar och de råd vi ger och avvaktar med läkarbesök, annars har vi 100 patienter på mottagningen per vecka som kräver att få träffa en specialistläkare och inte nöjer sig med mindre. Men äntligen är det nu vi som är experter som både myndigheter och patienter litar till och lyssnar på. Vården är inte längre styrd av politik och i det stora perspektivet hoppas jag att detta får bestå.

Vad har varit det värsta under den här tiden hittills?

– Det värsta är att jag som chef inte har något att luta mig mot mer än min egen bedömning av de studier och riktlinjer som finns och stöd av olika läkargrupper på Facebook och min egen personal. Men jag måste själv ta besluten och skaffa mig den information jag behöver och för mig som chef är det en jättetung uppgift.

Och det bästa – om det finns något?

– Min fantastiska personal, alla är så otroligt flexibla och bara ställer om till olika arbetsuppgifter från en dag till en annan. Det finns en stor hjälpsamhet inom gruppen och jag känner att de vågar göra som jag säger och hoppas att det är för att de litar på mig och inte för att jag är chef.

ANNONS

Först ut att erbjuda sig att ställa sig i frontlinjen vid entrén för att dirigera misstänkta fall coronasmittade var vårdcentralens yngsta medarbetare, en 19-årig receptionist.

– Hon sa att hon bäst skulle klara av att bli sjuk för att hon var ung.

Tina Holmberg, verksamhetschef vid vårdcentralen i Nödinge och specialistläkare i allmänmedicin.
Tina Holmberg, verksamhetschef vid vårdcentralen i Nödinge och specialistläkare i allmänmedicin. Bild: Privat

I normala fall arbetar Tina Holmberg som vanlig läkare 75 procent av sin arbetstid, som specialist i allmänmedicin. Nu, och flera månader framöver, dominerar istället arbetsuppgifterna som verksamhetschef.

Vad står högst på din önskelista nu?

– Den frågan har ett jätteenkelt svar: skyddsutrustning. Vi har ju redan fall där vårdpersonal har blivit smittade på jobbet.

Fakta: Nödinge vårdcentral

I maj får Nödinge vårdcentral ansvar för drygt 4 000 ytterligare patienter efter att vårdcentralen i grannorten Bohus har lagts ner.

I dag har vårdcentralen drygt 6 000 listade patienter. Vårdcentralen är idag bemannad med tre specialister i allmänmedicin, varav Tina Holmberg är en, samt tre ST-läkare och en AT-läkare, sju sjuksköterskor, en undersköterska, två psykologer. Administrationen sköts av fyra medarbetare.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS