De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid Hornborgasjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars, enligt Naturum.
De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid Hornborgasjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars, enligt Naturum. Bild: Martin Fransson

Vårens första trana har kommit till Hornborgasjön

På söndagen kunde vårens första trana ses vid Hornborgasjön. Det rapporterar Naturum vid Hornborgasjön. Men det lär dröja ytterligare en tid innan den stora mängden tranor anländer.

ANNONS
|

Tranan är troligen den första som flyttat från sitt vinterboende till Hornborgasjön. Den rapporterades in till in till artportalen.se, en rapportsida för naturobservationer.

Sofie Stålhand, Naturumföreståndare vid Hornborgasjön, säger i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Västra Götaland att det känns hoppfullt att de första tranorna kommit.

– Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger hon.

Tidigare i år syntes en trana vid Hornborgasjöns södra del. Men den tros ha övervintrat i Sverige. Tranan som rapporterades in på söndagen ska vara den första som har gjort den långa flytten från sina vinterkvarter i söder till Hornborgasjön.

ANNONS

LÄS MER:Höstrekord för tranor vid Hornborgasjön

De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars och stannar där en vecka eller två.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket, säger Sofie Stålhand.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS