Vårtecknet: Årets första trana har setts vid Hornborgasjön

Sju veckor in i det nya året, som präglats av såväl kraftiga stormar som strålande sol, kommer nu ett av årets första vårtecken – när den första tranan nu setts vid Hornborgasjön.
– Det känns ju roligt, säger naturvårdsvakten Kristian Kroon som var en av de första att se tranan under lördagseftermiddagen.

ANNONS

Våren drar sig sakta men säkert in över Sverige, med vårtemperaturer över i princip hela Götaland.

– Men det är inte vår än, och det är inte vinter, utan vi är i en övergångsperiod, sa SMHI:s vakthavande meteorolog Erik Höjgård-Olsen tidigare i veckan.

Men trots att den meteorologiska våren ännu inte hunnit infinna sig dök under lördagseftermiddagen ett av årets första och mest klassiska vårtecken upp i Västsverige. Årets första trana har nämligen kommit till Hornborgasjön.

LÄS MER:Redaktionen tipsar om sportlovsaktiviteter

”Det blev att jag sprang på den”

En av de första som fick möjligheten att bevittna den årligen återvändande fågelarten var Kristian Kroon, naturvårdsvakt vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Jag har ju koll på reservatet och håller till där rätt ofta, så det blev att jag sprang på den, säger han.

ANNONS

Han lyckades dessutom snabbt lirka upp telefonen och fånga den på bild när den flög över det det frusna landskapet.

– Det känns ju roligt. Det är ju ett vårtecken även om den här tranan kan vara någon av de som övervintrat i Sverige.

De stora flockarna dröjer tills mars

För Kristian var tranan dock inte det första vårtecknet han sett i år. Under en promenad med sin dotter lyckades de bland annat få syn på både lärkor och snödroppar.

– Så det är allt vår i luften, säger Kristian Kroon.

De första tranorna brukar komma till sjön redan i februari, och enligt Länsstyrelsen tillhör de oftast något av de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. Det dröjer därmed troligtvis ytterligare en tid innan de riktigt stora flockarna syns till.

– De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars, då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen, säger Sofie Stålhand, som är föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS