Vaccinationen på skolorna startar

Skolsköterskorna kommer att få mycket att göra de närmaste dagarna. Alla skolbarn ska bli vaccinerade mot den nya influensan före jullovet. Redan i dag ska de första laddningarna med vaccin komma till Vänersborgs kommun.

ANNONS
|

– Vi fick i måndags eftermiddag reda på att vaccinet kommer redan till vecka 46, berättar Elisabeth Ekström, samordnande skolsköterska i Trollhättans stad. Det blir snabba ryck.

Vänersborgs kommun och Trollhättans stad har skickat ut information till alla skolbarnens föräldrar. De måste ge sitt medgivande till vaccinering skriftligen.

I vecka 46 (nästa vecka) kommer vaccinet att komma ut till skolorna och vaccinationerna kan påbörjas då.

– Vi kan börja med förskoleklasser upp till årskurs tre redan nästa vecka, säger Elisabeth Ekström.

Information till barn och föräldrar om när det ska bli vaccinering kommer att skickas ut via skolan och Trollhättans och Vänersborgs hemsidor.

ANNONS

Barn som tillhör riskgrupperna ska inte vaccineras i skolans regi, utan på vårdcentral, eller ordinarie vårdenhet. Detsamma gäller barn som är allergiska mot ägg (det finns ägg i vaccinet).

För de små barnen, upp till och med årskurs tre, vill skolhälsovården att någon vuxen ska följa med barnet vid vaccinering.

Nästan all tid som skolsköterskorna har kommer att gå åt till vaccineringar före jul. Därför kommer skolhälsovården att ha en begränsad mottagning under denna tid.

– Vi måste mobilisera alla skolsköterskor, säger Elisabeth Ekström. Allt annat får läggas åt sidan.

ANNONS