Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Vackert väderfenomen trollband

Göteborgaren Hanna Henkelman och många med henne bevittnade på söndagseftermiddagen en sällsynt vacker syn. När hon tittade upp mot himlen såg hon något som såg ut som att en regnbåge stack ut från en annan regnbåge.
– Fenomenet kallas för halo, berättar Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI

Det var vid 14-tiden på söndagen som Hanna Henkelman stod på spårvagnshållplatsen vid SKF i Gamlestaden Göteborg när och blickade upp mot himlen. När hon fick syn på väderfenomenet blev hon rent av chockad.

– Jag ropade till lite och sa ”wow”. Det var så märkligt för det var rakt på himlen ovanför mig och det verkade inte vara så många andra som brydde sig.

”Har aldrig set något liknande”

Exakt var det vad hon och många andra göteborgare bevittnade blev hon inte riktigt klok på. Hennes första tanke var att regnbågen måste ha reflekterats i något annat föremål. Hanna Henkelman beskriver fenomenet som en ”liten månskära fast regnbåge”.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

Det som liknar en regnbåge kallas för halo och uppstår när solens strålar bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären.

20-30 grader kallt

– Vi upplever det som olika färger när våglängderna separeras i samband med att ljuset bryts, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI och fortsätter:

– Halo kan bli synligt i samband med tunna, höga ismoln som Cirrus (fjädermoln) eller Cirrostratus (slöjmoln). Dessa är rena iskristallmoln och uppstår i troposfärens högre skikt och är ofta mycket tunna så att den blå himlen kan lysa igenom molnslöjan. Det sker på cirka 6 000 till 7 000 meters höjd där det är cirka 20-30 grader kallt, säger han.

Rena grekiskan

Ordet halo härstammar från grekiskan och betyder cirkel eftersom det ofta är i en rund form som fenomenet ses.

–Halo är ett väderfenomen som är ganska vanligt och som relativt ofta framträder på himlen, många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Men det förekommer även att fenomenet syns på sommaren, säger Max Lindberg Stoltz.