Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Strandberg, vakt på Uddevalla tingsrätt, berättar att det inte är ovanligt att man stöter på farliga föremål i säkerhetskontrollen. Bild: Andreas Engblom
Andreas Strandberg, vakt på Uddevalla tingsrätt, berättar att det inte är ovanligt att man stöter på farliga föremål i säkerhetskontrollen. Bild: Andreas Engblom

Vapenfynd i Uddevalla tingsrätt

Under onsdagen påträffades en kvinna med tårgas när hon skulle in till Uddevalla tingsrätt. Dessutom anträffades en kniv på en man i samma säkerhetskontroll.

På onsdagsmorgonen skulle kvinnan gå genom säkerhetskontrollen in till Uddevalla tingsrätt. Då påträffades tårgas.

– Det var en besökare. Tårgasen hittades i hennes väska, berättar Andreas Strandberg, expeditionsvakt på Uddevalla tingsrätt.

I Sverige klassas tårgas som gatustridsmedel och all handel och innehav av tårgas inom rikets gränser är förbjuden. Polisen och Försvarsmakten är undantagna. Polis tillkallades för att ta uppgifter och en anmälan om brott mot knivlagen har gjorts. Tårgasen beslagtogs men kvinnan fick vara kvar på i tingsrätten.

Okunskap

Bara någon timma senare skulle en man gå genom säkerhetskontrollen. Då hittades en kniv.

– Han tog upp den självmant i kontrollen och lämnade fram dem. Han hade den i fickan. Han bad om ursäkt och sa att han inte trodde det var olagligt, berättar Andreas Strandberg.

– Att de inte tror att det är olagligt, det är den vanligaste förklaringen. Det är mycket okunskap att folk fastnar i kontroller med de här grejerna. Speciellt med knivar skulle jag vilja påstå. Många hantverkare och många som grejar på fritiden, de blir hemmablinda att de bär kniv, fortsätter han.

Även denna gång tillkallades polis och förhör hölls med mannen på plats i tingsrätten. Mannen skulle medverka i en rättegång och rättegången fick skjutas upp på grund av knivinnehavet.

Händer ofta

Andreas Strandberg berättar att det inte är ovanligt att man stöter på farliga föremål vid inpasseringskontrollen på domstolen.

– Varje dag plockar vi undan saker som vi anser vara farliga. Som skruvmejslar och skiftnycklar, tändare, handsprit, kedjor till plånböcker. Att det blir olagliga föremål som vi behöver tillkalla polis för, det händer några gånger i månaden skulle jag säga.

Läs också: Besökare tar med vapen till domstolen