Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Var femte ungdom i Trollhättan är arbetslös

21 procent av alla Trollhätteungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Det innebär 1 141 personer som står utanför arbetsmarknaden. – Vi är hårt drabbade, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S).

– Det här är ett av våra ­jobbigaste områden. Det är absolut inte bra. Vi har från kommunalt håll skjutit till ett antal extra miljoner till det här, men samtidigt måste arbetet ske hand i hand med hjälp av statsmakten, säger Paul Åkerlund.

Han nämner Saabkrisen som en stor anledning till de höga arbetslöshetssiffrorna.

– Samtidigt har det börjat rulla lite nu. Vi har ett exempel i E-handelsföretaget Campadre som etablerat sig i Trollhättan, säger Paul Åkerlund.

Centerpartiets Mats Häggner är tvåa på riksdagslistan i valkretsen Västra Götaland norra. Han vill förändra arbetsrätten så att fler personer kan undantas från regeln om först in sist ut.

– Om man graderar helvetet, så tycker jag att ungdomsarbetslöshet är värst. Om någon måste vara arbetslös, så är det bättre att en äldre person som redan haft ett arbetsliv blir utan jobb. Idag är det ungdomarna som sparkas ut direkt, säger han.

Enligt Per Olsson, chef för Arbetsförmedlingen i Västra Götaland, så är ungdomsarbetslösheten ofta generellt högre under sommarmånaderna samt vid årsskiftet.

– Då står många av dem som studerar eller som precis gått ut skolan utan jobb, säger Per Olsson.

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot från Trollhättan, vill först och främst skapa fler jobb genom en satsning på infrastruktur och nya bostäder.

– Vägbyggen och byggen av järnväg kan ge många nya jobb. Men vi måste också återanställa människor som fått lämna sina arbeten i välfärden. De jobben behövs fortfarande, även om det skurits ner på dem, säger hon.

Den totala arbetslösheten i Trollhättan ligger också på en hög nivå. Med elva procent arbetslösa i gruppen 16-64 år är den högst i hela Västra Götalands län. Och siffran är ändå en nedgång med 1,5 procent sedan i juli förra året.

Även i Vänersborg har ungdomsarbetslösheten ökat sedan i juli 2009. Just nu är totalt 618 personer mellan 18-24 år arbetslösa i kommunen, en ökning med 11,7 procent sedan förra året.

Gunnar Lidell (M), oppositionsråd i kommunfullmäktige i Vänersborg anser att en del av lösningen på problemet ungdomsarbetslöshet ligger i sänkta arbetsgivaravgifter.

– Det blir en premie till dem som väljer att anställa en ung person, säger han.