Varannan patient med corona vårdas för något annat

I nuläget har 48 patienter inom NU-sjukvården covid-19. Men ungefär hälften av dem vårdas för något annat, det rapporterar P4 Väst.

ANNONS

– Våran bedömning är att det är ungefär 50 procent som är hos oss för att de har en annan huvuddiagnos. De kanske ska föda barn eller har brutit ett ben, samtidigt som de bär på coronaviruset, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur till P4 Väst.

Han upplever att nuvarande våg av pandemin skiljer sig från tidigare.

– Då såg vi mest de patienterna som behövde någon typ av covidassocierad vård. De kanske behövde syrgas eller olika typer av mediciner. Det är en jättestor skillnad, säger han.

Björn Järbur bedömer att det tidigare handlat om runt tio procent av de patienter som haft covid-19, som huvudsakligen varit på sjukhuset på grund av sjukdomen.

ANNONS

Statistiken kan ses som missvisande

Nu när såpass många av de med covid-19 har den något mildare varianten omikron kan statistiken ses som något missvisande, då alla som registreras på sjukhuset och bär på coronaviruset syns i statistiken, oavsett symtom.

I nuläget har Västra Götalandsregionen trots detta inga planer på att ändra hur statistiken förs.

– Faktumet att de har en infektion som är allmänfarlig och kan smitta andra patienter på sjukhuset gör att det blir konsekvenser för sjukhusen. De måste isoleras och man måste tänka på skyddsåtgärder, säger Jan Kihlhamn, hälso- och sjukvårdsdirektör för hela Västra Götaland till P4 Väst.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS