Sjukvårdspersonalen i Västra Götaland får högre OB-tillägg.
Sjukvårdspersonalen i Västra Götaland får högre OB-tillägg. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vårdpersonalens OB-tillägg ökar till 50 procent

Regionfullmäktige har beslutat att höja OB-tillägget under helger för sjukvårdspersonal. Från tidigare plus 15 procent kommer OB-tillägget nu ligga på plus 50 procent.
– Det ska märkas i plånboken att man ställer upp, säger Johnny Magnusson (M).

ANNONS

Det var under tisdagens regionfullmäktige som GrönBlå samverkan, beståendes av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, budgetförslag för 2019 klubbades igenom. I samband med det beslutades det att tillägget för obekväm arbetstid för vårdpersonal ska höjas.

LÄS MER:Nu-sjukvårdens sparförslag skjuts upp

I den förra budgeten beslutades det att tillägget skulle ligga på plus 15 procent, nu kommer OB-tillägget vara ännu högre – plus 50 procent.

– Vi höjde OB-nattilläggen härom året till det dubbla, i samband med det lovade vi att gå vidare även med OB för helg. Vi höjer det med 50 procent efter en liten tidigare höjning på 15 procent och det hade vi avsatt medel för i vår budget, säger Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande.

ANNONS

Enligt honom har man valt att prioritera OB-tilläggen för vårdpersonal då man tidigare har haft svårt med bemanningen under till exempel storhelger.

– Vi tycker att den personalen som ställer upp och tar de här slitsamma passen ska få en ekonomisk förtjänst för det åtminstone. Det ska märkas i plånboken att man ställer upp och tar sådant som inte alla vill eller kan, säger Johnny Magnusson.

Lättare att bemanna tunga pass

Samtidigt dras SU med ekonomiska problem och nedskärningar av personal. Men det är inget som hindrar regionen från att öka OB-tilläggen, då det rör sig om olika budgetar, menar Johnny Magnusson.

– De pengarna tar jag från andra håll. Vi har inte obegränsat med pengar, men då rymmer vi det inom budgeten, säger han.

Enligt Johnny Magnusson har de senaste höjningarna, som handlar omkring 500 kronor, bidragit till att det har varit lättare att bemanna vissa arbetspass inom sjukvården.

Förutom fokus på att förbättra vårdpersonalens villkor tillförs ekonomiska medel för att förstärka primärvården och dess roll som första linjens vård.

– Det är den stora omställningen där vi arbetar med att erbjuda mer av den vård vi behöver ofta så nära patienterna vi kan, och undvika att våra äldre sjuka behöver åka till akuten för att få hjälp utan att vi kan komma till dem, säger Johnny Magnusson.

ANNONS

Västra Götalandsregionens budgetsatsningar för 2019

• Ett fortsatt arbete för att förbättra medarbetarnas villkor genom bland annat höjda OB-ersättningar.

• Omställningen av hälso- och sjukvården genom fortsatta satsningar på primärvården och dess roll som första linjens vård. Den nära vården står i centrum och målsättningen är att invånarna ska ha en fast läkarkontakt. Samtidigt ska den högspecialiserade vården koncentreras för att garantera en patientsäker och jämlik vård av hög kvalitet.

• Framtidens vårdinformationssystem som är en historiskt stor satsning för att underlätta för såväl vårdpersonal som invånarnas kontakter med hälso- och sjukvården.

• Stora satsningarna på regionens kollektivtrafik. Det handlar bland annat om miljardinvesteringarna i nya tåg och riktade medel för att öppna fler tågstopp runt om i Västra Götaland.

• Klimatfrågorna inom ramen för Klimat2030, med målet att bli fossiloberoende till år 2030.

• Personer med psykisk sjukdom eller med psykisk funktionsnedsättning. Därför ligger vår psykiatrisatsning kvar.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS