Bilden är en genrebild och illustrerar inte den aktuella lampan. Arkivbild: Scanpix
Bilden är en genrebild och illustrerar inte den aktuella lampan. Arkivbild: Scanpix

Varnar för livsfarlig lampa riktad till barn

Elsäkerhetsverket har beslutat om totalt försäljningsförbud av en lampa som kan utgöra stor risk för ditt och dina barns liv. Lampans utseende kan uppmuntra barn att vilja leka med den, vilket inte är tillåtet för elektriska produkter.

ANNONS
|

En lampa som sålts i ett hundratal exemplar på GeKås i Ullared har sedan i går fått totalt försäljningsförbud av Elsäkerhetsverket. Lampan kan utgöra livsfara då man kan komma åt spänningsförande delar när den är påslagen.

– Det är en risk för alla som hanterar lampan. I praktiken är den ännu farligare för barn då de har mindre fingrar, säger Kim Reenaas, chef för Avdelningen för produkter på Elsäkerhetsverket.

På lampan finns en rosa katt som gör att den riktar sig till barn och riskerar att barn vill leka med den, något som inte är tillåtet för elektriska produkter. Kim Reenaas menar att lampan egentligen inte är en barnlampa, hade den varit det skulle kraven vara hårdare vid tillverkningen. Felet upptäcktes vid en slumpmässig kontroll som utfördes av Elsäkerhetsverket. Hur lampan, trots dess brister, har kunnat hamna i butiken är ännu inte känt.

ANNONS

– I detta fallet har vi inte tagit reda på vad som har hänt. Vi fokuserar på att denna produkt försvinner från marknaden, säger Kim Reenaas.

Viktigt att sluta använda lampan

Efter försäljningsförbudet är det tillverkarnas ansvar att återkalla lampan från konsumenter. Om den sålts på fler ställen än GeKås i Ullared vet Elsäkerhetsverket inte.

– Det viktiga är nu att tillverkaren når ut med informationen och att konsumenterna vill lämna tillbaka den, viktigast är att man slutar använda den, säger Kim Reenaas.

I tillverkningsstadiet har tillverkarna ansvar för att genomföra kontroll på produkterna för att veta att de är säkra. I det skedet får produkten en CE-märkning om den uppfyller kraven. Senare i produktionen kan det däremot ske förändringar, vilket kan medför att produkten ändå brister när det kommer till säkerheten.

Än så länge har det inte kommit in några rapporter till Elsäkerhetsverket från konsumenter om den aktuella lampan. Men misstänker man som privatperson att en produkt inte är som den ska uppmanar Elsäkerhetsverket att höra av sig antingen till dem eller till butiken där man köpt produkten.

– Systemet bygger på att alla hjälps åt att anmäla om det brister och att vi gör stickprover. Så att man upptäcker felen i tid, säger Kim Reenaas.

ANNONS

Elsäkerhetsverkets köpråd

•Kontrollera att produkten är CE-märkt och har en bruksanvisning på svenska.

•Kontrollera att produkten är gjord för att användas i Sverige.

•Kontrollera att produkten går att använda för det som du har tänkt.

•Kontrollera att det finns kontaktuppgifter om du har frågor om produkten.

•Om du efter köpet upptäcker fel på produkten ska du sluta använda den och se till att ingen annan kan göra det heller. Kontakta säljaren eller tillverkaren om felet.

ANNONS