Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkarna är mer återhållsamma att förse sina patienter med recept och en drastisk minskning står inte minst utskriften av antibiotika till barn för.

Vi blir allt mer anti antibiotika

Vi använder allt mindre mängder antibiotika. Och Dals-Ed ligger i framkant.

Uthämtandet av antibiotika på apoteken har minskat sett över en fyraårsperiod.

I hela landet är minskningen 15 procent och i Västra Götaland runt 20 procent. Det visar Folkhälsomyndighetens utvärdering av den patientsäkerhetssatsning som nu avslutas vid årsskiftet.

Idag förskrivs 320 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år i regionen som helhet, men spridningen mellan kommunerna är stor: från 441 recept per tusen invånare i Karlsborg till 226 per 1 000 invånare i Dals-Ed. Därmed har Dals-Ed till och med klarat det långsiktiga nationella målet, som ligger på under 250 utskrivna recept per 1000 invånare och år.

Kommunerna i TTELA:s utgivningsområde redovisar också tydlig minskning och följer ungefär utvecklingen i regionen i stort.

Christina Åhrén, ordförande för Strama Västra Götaland (Samverkan mot antibiotikaresistens), gläds åt siffrorna.

– Vi är jätteglada för det här jobbet som har utförts framförallt av personalen på vårdcentralerna. Det har handlat om breda utbildningsinsatser. I flera fall behöver inte patienter antibiotika, utan kroppen själv kan läka ut en del infektioner. Vi ska inte använda antibiotika i onödan eftersom överanvändning leder till bland annat ökad resistens från bakterier.