Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Frisk, publisher och ansvarig utgivare på TTELA. Bild: Stefan Bennhage
Cecilia Frisk, publisher och ansvarig utgivare på TTELA. Bild: Stefan Bennhage

Vi ger röst åt de svagaste – igen!

Ett av de tidigaste och tydligaste budskapen från smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset handlade om vikten av insatser för att skydda de sköraste i samhället och de som riskerar att drabbas hårdast av viruset – de äldre! Det är den grupp människor som slitit för familjen och samhällets bästa i många, många decennier.

I en slimmad äldreorganisation med ibland bristande rutiner kring hantering av skyddsutrustning samt till och med avsaknad av munskydd, ansiktsmasker och visir kan att vi nu konstatera att alltför många äldre betalat ett för högt pris. De har insjuknat i covid-19 och avlidit i sviterna av ett virus, som slår så hårt mot just våra gamla.

TTELA:s granskning av vilka äldreboende inom vårt bevakningsområde, som har drabbats av sjukdomen covid-19 är viktig ur många aspekter - både för personal, boende och anhöriga. Men också för allmänheten från ett smittspridnings- och informationsperspektiv. Patientsekretessen ska självklart respekteras för varje enskild individ! Men att inte ens få veta om att min mamma eller pappa insjuknat eller att mina vänners äldreboende är drabbat är inte rätt, tycker jag. Och motsatsen att boendet är coronafritt kan faktiskt också bidra till att skapa ett lugn hos berörda.

LÄS MER: Carina vet inte vad hennes pappa dog av – vårdcentral glömde bort coronatest

LÄS MER: Diabetessjuka Solveig vårdades av sjuk personal

LÄS MER: "Vi ser till att anhöriga får ta ett sista farväl"

LÄS MER: "När folk dör bör ansvariga ställa sig frågan om skyddet är tillräckligt"

Allvarlig situation

I onsdags konstaterade även statsminister Stefan Löfvén att vi har en allvarlig situation inom äldrevården och att det råder stora skillnader mellan landets olika regioner. Han bekräftade också det som personal och anhöriga sedan många år tillbaka gett röst åt och som de i det närmaste skrikit högt de senaste månaderna – äldreomsorgen måste stärkas! Han lovade också att pengar inte ska vara ett hinder för att bekämpa smittspridningen med hjälp av rätt personal och rätt skyddsutrustning.

Krisen är långt ifrån över. Våra liv kommer inte bli normala på länge! Vi på TTELA fortsätter med positiv envishet att rapportera, bevaka och granska coronaspridningen här i våra fyra bevakningskommuner – för att göra skillnad här. Vi fortsätter att berätta om de insatser som görs i positiv anda för att hantera denna onormala kristid.

LÄS MER: "Ambulanser och likbilar avlöser varandra"

LÄS MER: Störst andel coronasmittade i Vänersborg

Tipsa oss!

Här behöver vi din hjälp! Tipsa oss om personer, insatser och händelser som du vill att vi ska lyfta fram eller frågor som du ser behöver granskas.

Glöm inte att du enligt grundlagen alltid har rätt att prata med en journalist och att du alltid kan vara anonym! Vi skyddar utifrån lagen, de pressetiska reglerna och våra tydliga rutiner alltid våra källor!!

LÄS MER: Vi bevakar hur ni drabbas av corona