"Vi håller dörren öppen för alla"

På Verdandi i Trollhättan är de sista förberedelserna inför julfirandet i full gång. Hit väntas ett 100-tal personer ansluta sig för mat och gemenskap på självaste julafton. Och alla får ett paket.

ANNONS
|

– Vi vänder oss till alla – ensamma som familjer, stora som små. Alla har rätt att sitta och äta tillsammans med en annan människa. Det handlar om att bli sedd och att känna sig inkluderad. Det är vårt budskap, säger Rasken Andreasson, verksamhetsansvarig på Verdandi.

Vi möter honom på Verdandigården på Sylte i Trollhättan när det är fem dagar kvar till jul. Inne i de gemytliga lokalerna är det full rulle. Julpyntet och granen är på plats och här och där står stora säckar med fastklistrade lappar på olika åldergrupper.

– Det är julkapparna som vi kommer att dela ut på julafton. Alla barn får var sin present och vi försöker även ge en liten julklapp till alla vuxna, säger Rasken.

ANNONS

Till en pojke, till en tjej

Han berättar att det är alltifrån en skolklass till företag och privatpersoner som samlar in och skänker pakten som oftast redan är färdiginslagna.

– Det kan stå Till en lite pojke – eller Till en liten tjej. Det gör att vi vet vilket kön och vilken ålder som är mest lämplig för paketet. Vi slår även in en hel del av paketen själva. Målet är hur som helst att alla, speciellt barnen, ska få något litet fint.

Rasken slår sig ner i en fåtölj bredvid den vackert pyntade julgranen med fullt av paket i famnen och ser nästan ut som jultomten själv.

Han säger att man ligger bra till med förberedelserna inför julfirandet, maten håller på att förberedas, de flesta paketen är sorterade och inslagna och allt julpynt är på plats.

– Jag har hållit på med det här i drygt 40 år. Sedan 1982 har vi haft vårt julfirande här ute på Sylte och det har för många av oss, både medarbetare och besökare, blivit till en kär tradition, säger Rasken.

Hela familjen kommer

Några andra som har varit delaktiga i firandet ett bra tag är Raskens dotter Anna Backelin. I dag har hon sin son Dante, som är lite småkrasslig och hemma från skolan, med sig som julklappssorteringshjälp.

ANNONS

– På julafton tar jag med mig hela familjen hit. Jag har firat jul här på Verdandi i 34 år och det har blivit till en del av min jultradition att hjälpa till med det här och fira jul med andra utöver familjen, säger Anna.

Buscha Ali, som är matansvarig på Verdandi, nickar instämmande.

– Här finns gott om mat för alla som kommer. Och för dom som har anhöriga som inte kan ta sig hit så skickar vi med matlådor. Vi har julmat som passar alla, muslimer, vegetarianer, köttätare och så vidare. Jag kan lova att här finns något för alla, säger Buscha som själv är både muslim och vegetarian.

Hon berättar att potatisgratängen och julskinkan brukar vara det som går bäst på julbordet.

– Det blir även julgodis, kaffe, kaka och ris à la malta på julbordet. Vi börjar med att bjuda in barnen sedan får de vuxna gå runt borden allt eftersom, säger Buscha.

Dragspelsmusik och tomte

På julafton kommer även tomten till Verdandigården, det lovar Rasken. Och så kommer Tommy Danielsson på besök för att bjuda på dragspelsmusik i samband med julfirandet.

– Vi är igång hela dagen fram till sen eftermiddag. Vi börjar med en liten julfrukost vid 09-tiden, sedan blir det julbord med start vid lunch och ett par timmar framåt. Folk brukar komma och gå allt eftersom. Vissa tittar bara in för att få småprata lite och ta en julmacka – andra stannar betydligt längre,säger Rasken och påpekar:

ANNONS

– Det är upp till var och en. Det viktigaste är som sagt att alla ska känna sig välkomna och sedda – speciellt när det är en så traditionsbunden, och för många på gott och ont laddad, högtid som julafton.

ANNONS