INSAMLING. Thomas Ögren, Birgitta Gelang och Kim Blomster från Naturskyddsföreningen i Vänersborg kollar in hur det går med klädinsamlingen inför klädbytardagen.
INSAMLING. Thomas Ögren, Birgitta Gelang och Kim Blomster från Naturskyddsföreningen i Vänersborg kollar in hur det går med klädinsamlingen inför klädbytardagen.

"Vi måste tänka till – nu!"

"Vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor vinst för vår miljö", säger Britt-Mari Karlsson från Naturskyddsföreningen i Vänersborg som tycker att fler borde sluta slänga kläder.

ANNONS
|

På lördagen den 1 april arrangerar Naturskyddsföreningen sin årliga klädbytardag runt om i landet, så även i vårt område.

Som ett led i detta bjöd Naturskyddsföreningen Trollhättan, Ekoguiden, Centrum för hållbarhet och studentkåren vid Högskolan Väst nyligen in allmänheten till filmvisning av dokumentären The True Cost.

Filmen tar upp vad som händer med miljön och människorna när vi har ett mode med Fast fashion – ett begrepp som sammanfattar hela industrin med slit-och-släng och snabb konsumtion till låga priser.

TTELA tog i samband med en pratstund med arrangörerna för att diskutera klädindustrins påverkan på miljön och hur man med enkla medel, som en klädbytardag, kan sprida kunskap i ämnet.

ANNONS

– Fler och fler upptäcker hur roligt och enkelt det är att förnya sin garderob genom att handla secondhand och/eller byta kläder med varandra, säger Britt-Mari Karlsson, projektledare för klädbytardagen, Naturskyddsföreningen i Vänersborg

Hon poängterar att intresset för den årliga klädbytardagen har ökat enormt i hela landet under de senaste åren och även spridit sig till grannländer i Norden.

2016 arrangerades cirka 185 klädbytardagar i Sverige, Norge och Danmark, I Sverige fick hela 58 000 plagg nya ägare.

– Om vi förutsätter att de bytta plaggen ersatt inköp av nya plagg innebär det att vi tillsammans besparade vår planet utsläpp av 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 145000 kubikmeter vatten, säger Britt-Mari Karlsson.

Kim Blomster, från Naturskyddsföreningen i Vänersborg, vill se en större spridning av kunskap kring vad som verkligen händer med människorna som tillverkar kläderna i låglöneländer. Att fakta om modeindustrins oerhört negativa påverkan på djur, människor och natur, borde lyftas fram i ljuset mer.

– Vi måste tänka till – nu. Det gäller både unga som äldre. Vi kan alla vara med och påverka/kämpa för en systemförändring gällande modeindustrin.

Emily Johansson från lokalföreningen i Trollhättan håller med:

– Vi har ett gemensamt ansvar. Det är ohållbart att blunda för de gigantiska problem som råder inom dagens modeindustri. Tänk på det nästa gång du spontanshoppar ett billigt plagg bara för att han något att ha på dig till festen på lördag. Man kan faktiskt börja med sig själv.

ANNONS

Läs även:

Fakta: Klädbytardagen

  • För åttonde året i rad arrangerar Naturskyddsföreningen i Vänersborg en klädbytardag lördag den 1 april i samarbetet med Studiefrämjandet och Fairtrade City Vänersborg i Fridasalen, Fridaskolan. Man får lämna in fler än fem plagg men maximalt byta till sig fem plagg
  • Naturskyddsföreningen Trollhättan håller samma dag klädbytardag på ABF Hamnkontoret, Strandgatan 29 där man får lämna maximalt fem plagg och få fem nya.
  • ANNONS