Vi som jobbar på jul

Medan många av oss sitter hemma hos familj och vänner mitt i julfirandet fortsätter vardagen för andra. Deras uppgift är att se till att vi får en trygg och bra julafton.

ANNONS

Polis

För kommissarien Crister Olsson har det blivit lite av en vana att jobba under jul, men trots den goda gemenskapen på kontoret kommer han att sakna julstämningen hemma. Crister Olsson är kommissarie i Fyrbodal och att behöva jobba på julafton är något han är van vid, trots det tycker han att julen för med sig en annorlunda känsla. – Det är lite speciellt att jobba på julafton när man vet att alla andra sitter med familjen. Men att man kommer behöva jobba julhelger vet man när man går in i det här yrket. I sin roll som polis finns det inte plats för så mycket julstämning. Men han säger ändå att han tycker att det är en bra gemenskap hos de poliser som jobbar på julafton, även om han kommer längta hem lite. – Jag kommer att sakna gemenskapen med familjen mest, att umgås med barnen och barnbarnen. Vi har som tradition att vi träffas hela familjen på jul och framför allt gläds man med barnbarnen för att de tycker allt är så roligt. Nu hoppas han i stället på en lugn och stillsam jul både på jobbet och för alla andra.

ANNONS

Undersköterska

Undersköterskan Marie Larsson har jobbat julafton många gånger. På lördag är det dags igen. – Vi får försöka skapa lite julstämning här. Marie har jobbat på Näl sedan 1988 och har nu varit på avdelning 43, Hjärtcentrum, sedan 1993. Vartannat år jobbar hon julafton och vartannat år nyår. Så storhelgstjänst är något hon är verkligen van vid. Och det kan skilja väldigt mycket i hur hektisk arbetsdagen blir. – Det beror helt på belastningen på avdelningen. Vi har ju många inneliggande patienter med hjärtsjukdomar där tillståndet kan ändra väldigt snabbt. Och så kan det ju komma någon akut patient och då blir det mycket runt omkring med prover och röntgen. Men det är inga planerade undersökningar och operationer. Vid andra tillfällen kan det vara väldigt lugnt. – Vi brukar försöka duka långbord i dagrummet för patienter och ha lite julmusik. Man kanske har en fin brosch på sig, något rött i håret eller färgglada strumpor för att göra det lite festligare. En gång hade vi tomteluvor, men det blev alldeles för varmt, säger Marie och skrattar. Hon känner att hon gör en viktig insats på jul för de patienter, som annars skulle vara väldigt ensamma på jul. – För många kan det bli en väldigt bra jul ändå. De kanske inte har några barn eller släkt som bor väldigt långt borta. Nu får de i alla fall någon som pratar och är med dem. Fast det är ju också lite trist att inte få vara med sin egen familj på den stora familjedagen. – Ja, så är det. Förutom själva samvaron med familjen kommer jag sakna mammas köttbullar, dotterns ägghalvor och min sambos Janssons frestelse. Nu är min dotter stor, så det var ju mycket värre när hon var liten, men det är fortfarande lite jobbigt, tycker Marie Larsson.

ANNONS

Reporter

Reportern Johanna Josephsson på TTELA:s Vänersborgsredaktion kommer att hålla koll på vad som händer i stan och i resten av tidningens bevakningsområde under julafton. Johanna Josephsson har jobbat på TTELA och Trollhättan 7 dagar sedan tre år tillbaka och det här blir första gången som hon jobbar på julafton. – Jag älskar julen så jag har alltid försökt att vara ledig på julafton. Nu tycker jag att det känns bra att jobba i år. Jag blev lite stressad över det när jag först fick reda på att jag skulle jobba då, men nu har jag vant mig vid tanken. Men lite julkänsla hoppas Johanna på att få samtidigt som hon kommer att hålla koll på redaktionsmejl, utryckningar, ringa till polisen och uppdatera webben när det händer något. – Jag kommer ändå att hinna äta lite julbord och öppna något paket under dagen, men jag missar tyvärr det mesta andra som jag brukar göra på julafton, som att åka och önska god jul till min sambos familj. Finns det något speciellt du kommer sakna som du vanligtvis gör på julafton? – Jag kommer att sakna powernapen som jag brukar ta under Kalle Anka. Alla i familjen brukar sova lite då. Själva Kalle Anka är jag inte så intresserad av, efter 27 år av Kalle är jag lite trött på det.

ANNONS

Tomte

Att tomten kommer på besök vid jul är det många som hoppas på. Mikael Smedberg vill se till att så många barn som möjligt ska få ett besök av tomten och klär därför själv på sig det vita skägget i år. Det började som en enkel fråga över Facebook om det skulle vara någon som var intresserad av att få en tomte på besök under julafton. Efter det fick Mikael Smedberg in över 70 förfrågningar från familjer runt om i Trollhättan och Vänersborg. – Hade jag kunnat hade jag besökt dem alla, men jag kommer tyvärr bara ha tid att åka hem till tolv av dem på julafton. Sedan gör jag även några besök på juldagen och annandagen, säger Mikael Smedberg. För honom är det inte första året som han arbetar på julafton, men det är första gången har gör det som tomte. Från tidig förmiddag till sen kväll kommer Mikael åka runt bland de olika familjerna. – Det bästa kommer bli att få se förhoppningen i barnens ögon, jag minns ju själv hur det var när man var liten och jultomten klev in i rummet. När det sista besöket är klart kommer han att hänga av sig tomtedräkten och möta upp sina tre vuxna barn för lite julbord. – Nu hoppas jag bara att jag kommer hinna med alla familjer i tid. Och då tror jag kommer längta till att få sätta mig ner en stund och vila på kvällen.

ANNONS
ANNONS