Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett stressigt arbetsliv är en av orsakerna till att människor drabbas av utmattningssyndrom.

Vilan viktig för att klara av stressen

Arbetslivet blir allt stressigare och i takt med det ökar sjukskrivningarna för utbrändhet, eller utmattningssyndrom som är den medicinska diagnosen. – Vi måste alla inse hur allvarligt detta problem är, säger överläkare Kristina Glise.

På Institutet för stressmedicin (ISM) i Göteborg tog man tidigare emot patienter med stressrelaterad psykisk utmattning men nu bedriver man forskning och kunskapsspridning. Kristina Glise är överläkare på institutet.

– I Försäkringskassans statistik över sjukskrivningar ser man att den psykiska ohälsan ökar, och det märks också ute i vården, säger hon.

Ett stressigare arbetsklimat har gjort att människor mår sämre. Kvinnor drabbas i nästan dubbelt så stor utsträckning som män av arbetsrelaterade psykiska besvär. Även faktorer i privatlivet som arbetslöshet, dödsfall, sjukdom och separation påverkar stressnivåerna.

Orsaken till utmattningssyndrom är långvarig stress. Om tiden för återhämtning är tillräcklig går det att hantera påfrestningen men om en person inte får tillräckligt mycket vila kan stressnivån bli skadlig.

– Jag tror inte alla riktigt inser hur allvarligt det kan vara. Man tycker inte att man har tid att lyssna på kroppen, hjulen snurrar på. Utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom som man måste försöka förebygga, säger Kristina Glise.

För att undvika utbrändhet måste det finnas tid för återhämtning. Det kan handla om att vila men också att göra annat som gör att man kan koppla av. Tillräckligt med sömn är förstås också viktigt.

– Är man på väg att bli sjuk ska man ta tag i det, försöka prioritera bort saker i livet som inte är så viktiga, prata med chefen och söka hjälp. Många väntar för länge och tror att det ska gå över. Och det flesta av oss återhämtar sig, men ibland tappar individen taget och går det för långt kan man bli riktigt sjuk, säger Kristina Glise.

Innan det har gått så långt att en person har drabbats av utmattningssyndrom har hon eller han troligen känt av stressen under en längre tid. Den som har gått över gränsen ska vända sig till primärvården eller företagshälsovården.

Symptomen kan variera.

– Det är lite olika beroende på vem man är, säger Kristina Glise.

Besvären kan vara både fysiska och psykiska. Bland annat kan den sjuke drabbas av trötthet, som inte går att vila bort, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, oro och ångest, hjärtklappning, utmattning, sömnstörningar, ökad stresskänslighet och få svårigheter att utföra komplicerade uppgifter.

Just nu tittar institutet för stressmedicin på hur de som var patienter hos dem för sju till tio år sedan mår idag. Utmattningssyndrom kan leda till långa sjukskrivningar, från månader till år. En del tycks aldrig återhämta sig helt.

LÄS OCKSÅ: