Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vill miljardsatsa på fiskodling i Sotenäs

En stor företagsetablering kan ge tusentals nya arbetstillfällen i Sotenäs kommun i Bohuslän de kommande åren. Kommunen har ingått en överenskommelse med en norsk aktör som vill "starta en etablering i mångmiljardklassen" – det handlar om Europas största landbaserade fiskodling.

Under torsdagsförmiddagen kallade Sotenäs kommun till presskonferens där den planerade satsningen skulle presenteras. Inför presskonferensen var hemlighetsmakeriet stort och från kommunen ville man inte yppa någonting om satsningen i förväg.

– Vi har valt att i samråd med aktören vänta till efter presskonferensen. Så jag kan tyvärr inte säga mer än det som står i pressmeddelandet, säger Jenny Borg som är kommunikationsansvarig i kommunen.

Även från politiskt håll var informationen om satsningen knapphändig.

– Det handlar om en seriös och stor etablering. Men så mycket mer kan jag inte säga tyvärr, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M).

Bild: Ingvar Spetsmark
Bild: Ingvar Spetsmark

Europas största landbaserade fiskodling

Intresset var stort när under pressträffen om den planerade satsningen på torsdag förmiddag och strax innan 10:00 dök ett antal personer upp.

Företaget bakom satsning heter Lighthouse Finsnce A/S, och det som planeras är en jättestor fiskodling. Det kommer att bli Europas största landbaserade fiskodling på 75 hektar meddelas under pressträffen.

– Vårt mål är att skapa Europas största och landbaserade fiskodlingsanläggning med en produktionskapacitet på upp till 100000 ton atlantisk lax per år, säger Roy Hoiås, vd på Lighthouse Finance.

Den planerade satsningen beräknas till mellan 17 och 20 miljarder. Satsningen ska genomföras på en plats som heter Hogenäset och målet är att satsningen ska vara klar om fem år.

– Den här satsningen kan ge närmare 2 000 arbetstillfällen, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

">
Roy Hoiås. Bild: Ingvar Spetsmark
Roy Hoiås. Bild: Ingvar Spetsmark

Roy Hoiås är vd på Lighthouse Finance:

– Vårt jobb är att sy ihop allting. Målet är att detta ska bli Europas största industripark när det gäller odling av fisk.

100 000 ton lax som ska odlas är basen i det hela. Sedan tillkommer ytterligare ett antal företag, exempelvis bolag som ska slakta och packa laxen. Det finns även möjlighet att producera annan mat med anknytning till havet.

LÄS MER: Får inte driva laxodling i Kungshamn

LÄS MER: Laxsatsning kan flyttas utomlands om tillstånd avslås