Volvos verksamhet på Västbanken får skarp kritik. Arkivbild.
Volvos verksamhet på Västbanken får skarp kritik. Arkivbild.

Volvo kritiseras för bussar på Västbanken

Stark kritik riktas nu mot Volvo bussar för deras verksamhet på ockuperade områden på Västbanken. Bolagets bepansrade bussar går mellan bosättningar, och nu kommer krav på att verksamheten ska avslutas, rapporterar TV4.

ANNONS
|

Även utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S), somsuttit på Bohusbänken sedan 2002, är kritisk till verksamheten.

– Det är klart att jag blir besviken över att Volvo är med och i praktiken understödjer ett folkrättsbrott, säger han till TV4.

Volvo bekräftar uppgifterna men man uppger att sanktioner, lagar och regler som gäller i området följs.

Enligt Helena Lind, PR och Informationsansvarig Volvo Bussar, tillverkas ramarna till dessa chassier på anläggningen i Uddevalla och även i Borås.

Dessa importeras sedan av företaget Mayers cars and trucks till Israel. Volvo är delägare i företaget Merkavim, som gör påbyggnader på dessa chassin. Bussarna servas sedan bland annat i två garage på ockuperad mark.

ANNONS

Volvo har en överenskommelse med företaget Mayers cars and trucks om att bussarna inte ska produceras för fångtransporter. Men enligt TV4 har tre sådana bussar ändå levererats och Volvo har kontaktat företaget för att understryka överenskommelsen.

ANNONS