Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Träffar patienten via nätet. NU-sjukvården satsar på Skype-samtal vid hemsjukvård av prematura barn. Här syns barnsjuksköterskan Lotta Robinson vid datorn.

Webbteknik hjälper för tidigt födda

NU-sjukvården satsar på telefonsamtal via webbkamera för att förbättra hemsjukvården för familjer med för tidigt födda barn.

– Genom att använda telemedicin, alltså internetbaserad kommunikation, förbättras vårdkvalitén och dessutom blir vården effektivare, säger barnsjuksköterskan Lotta Robinson på NU-sjukvårdens barn- och ungdomsklinik.

Hon har tillsammans med Kristina Bry, professor i pediatrik vid Göteborgs universitet, genomfört en studie i användandet av telemedicin i neonatal hemsjukvård och i går på Folkets Hus i Trollhättan presenterades resultaten för ett 60-tal barnsjuksköterskor från hela landet.

– Av de 47 familjer som fick möjlighet att kommunicera med barnsjuksköterskorna via Skype samt en särskild hemsida svarade drygt 75 procent att de kände att tillgången till Skype gjorde att behovet av kontroller på sjukhuset minskade.

Och vårdkvalitén ökar?

– Ja. Sjuksköterskan kan under telefonsamtalet se hur barnet och föräldrarna mår. Men det är viktigt att påpeka att den här tekniken är ett komplement till vanliga sjukhusbesök.

Vad händer nu?

– Vi introducerar detta i vården. Föräldrar får information om studiens resultat och får sedan på välja hur man vill göra.