Maja Svensson och Eveline Amilon, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorget i Uddevalla i slutet av november förra året.
Maja Svensson och Eveline Amilon, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorget i Uddevalla i slutet av november förra året. Bild: Robin Aron

Wilmas öde skakade en hel stad – idag döms pojkvännen för mord

Wilma Anderssons öde har engagerat en hel stad. Förutom en kroppsdel är flickan spårlöst försvunnen. Enligt åklagaren finns det bara en person som vet var hennes kvarlevor finns – pojkvännen. På måndagen döms han för mord.

ANNONS
|

I helgen skulle Wilma Andersson fylla 18 år. Det enda familjen har kvar från henne är minnen. Förutom en kroppsdel är hon fortfarande spårlöst försvunnen.

Hon hade precis kommit igång med att övningsköra för att skaffa körkort när hon mördades av sin pojkvän förra året. Livstecknen upphörde på torsdagseftermiddagen den 14 november.

Den 14 november 2019 upphörde livstecknen från 17-åriga Wilma Andersson. Samma kväll mördades hon i sitt egna hem i centrala Uddevalla.
Den 14 november 2019 upphörde livstecknen från 17-åriga Wilma Andersson. Samma kväll mördades hon i sitt egna hem i centrala Uddevalla. Bild: Privat

Under sin sista dag i livet hade hon kontakt med flera familjemedlemmar och vänner, men på eftermiddagen slutade svaren komma.

Wilma bodde tillsammans med sin pojkvän i en lägenhet i centrala Uddevalla sedan drygt två år tillbaka. Relationen var stormig och flera anhöriga har vittnat om att pojkvännen var kontrollerande och våldsam. Dagen innan hon mördades hade hon gjort slut med mannen.

ANNONS

LÄS MER: Skyldig för Wilma-mordet – så förklarar han bevisen

Mördades i sitt hem

Vid 18-tiden på torsdagen den 14 november hörde grannar till paret ihållande, hjärtskärande kvinnoskrik från lägenheten.

– När jag hörde ett högt kvinnoskrik så tänkte jag att nej, nu får det räcka. Så jag gick upp och ut genom ytterdörren men när jag kommer ut i trappuppgången så var det tyst igen, berättar grannen för Bohusläningen.

Wilma hade mördats i sitt hem. Men det skulle dröja flera dagar innan någon kontaktade polisen.

På söndagen hade oron växt hos flickans föräldrar och de anmälde henne försvunnen.

Redan ett dygn senare drog sökinsatserna efter Wilma igång. Inom bara ett par dagar skulle hundratals frivilliga och poliser delta i sökandet. Man sökte med hundar, båtar, bilar, till fots, med drönare och helikopter. Men flickan var spårlöst försvunnen.

Tisdagen därpå beslutade åklagare att anhålla pojkvännen misstänkt för mord. Då fanns dock fortfarande hoppet hos Wilmas anhöriga att finna henne vid liv.

Blodspår i lägenheten

Polisen inledde en teknisk undersökning i parets lägenhet.

– Eftersom vi inte visste med säkerhet vad som hade hänt gick teknikerna väldigt försiktigt fram. De sökte igenom bostaden och upptäckte snabbt att det fanns omfattande blodstänk i lägenheten, berättar Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

ANNONS

De insåg snart att ett likhund-sök i lägenheten var nödvändigt. Men i Sverige fanns inga likhundar att få tag i. Polisen i Uddevalla fick göra en förfrågan via Europol.

Vi en så kallad Bliue star-undersökning kunde polisen se spår av blod som städats bort. Utöver dessa bilder hittades omfattande blodstänk på väggarna, bland annat i badrummet och vardagsrummet.
Vi en så kallad Bliue star-undersökning kunde polisen se spår av blod som städats bort. Utöver dessa bilder hittades omfattande blodstänk på väggarna, bland annat i badrummet och vardagsrummet. Bild: Polismyndigheten

På torsdagen den 28 november, först två veckor efter att grannarna hört skrik från lägenheten, kom två tyska hundförare med sina likhundar till Uddevalla. När de sökte igenom parets lägenhet markerade en av hundarna direkt på sängen.

Därefter hittades Wilmas huvud i en resväska i garderoben, inlindat i flera lager aluminiumfolie.

Fram till i våras stod ljus och lös till minne av Wilma vid statyn på Kungstorget i Uddevalla.
Fram till i våras stod ljus och lös till minne av Wilma vid statyn på Kungstorget i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström

Minnesceremonier på flera platser

Polisen konstaterade omgående att det var uteslutet att finna flickan vid liv.

Uddevalla chockades av beskedet: Wilma var död. På flera platser runt om i Bohuslän anordnades minnesceremonier för att hedra flickan. Hundratals ljus och blommor lades på minnesplatserna.

I mörkret, intill den stora julgran som rests en dryg vecka tidigare, gick människor fram i stillhet och tände ett ljus för Wilma.

Linda Sandberg med flera volontärer från frivilligorganisationen Fikk sörjer efter det tragiska beskedet: Wilma är död.
Linda Sandberg med flera volontärer från frivilligorganisationen Fikk sörjer efter det tragiska beskedet: Wilma är död. Bild: Robin Aron

Uddevallabon Dotte Nielsen var en av många på plats. Han sammanfattade vad många kände den stunden, när en stad gemensamt sörjde ett liv som gick förlorat alldeles för tidigt.

– Man känner sig helt tom, det är fruktansvärt.

På flickans gamla skola var det ovanligt tyst måndagen efter, berättade eleverna.

– Det är som att alla är chockade, sa Karolina Jakku, elev på Drottning Blankas gymnasium i Uddevalla.

ANNONS

Fram till i våras brann ljus intill bilder på flickan, rosor och små änglar på Kungstorget.

Från och med den dagen letar frivilliga inte längre efter en levande Wilma. Utan efter fler kroppsdelar.

Tagna Uddevallabor efter beskedet om Wilmas död. På Kungstorget samlades man för att hedra flickan.
Tagna Uddevallabor efter beskedet om Wilmas död. På Kungstorget samlades man för att hedra flickan. Bild: Ingvar Spetsmark

Pojkvännen anses skyldig – men nekar till brott

Under våren har polisen fortsatt utredningen. Wilmas pojkvän har suttit häktad misstänkt för mord och brott mot griftefriden – men hela tiden nekat till brott.

– Kort sagt så måste jag ha brutit mot fysikens lagar för att ha gjort mig skyldig till det här, sa han under rättegången.

Kroppsdelen, Wilmas huvud, hittades inlindat i aluminiumfolie i en kabinväska i parets garderob. Undersökningar visar att flickan utsatts för upprepat trubbigt våld innan hennes död. Och skarpt våld därefter.

I duschutrymmet hittades skärskador i plastmattan. Åklagaren hävdar att det är här Wilmas kropp hanterats efter hennes död.
I duschutrymmet hittades skärskador i plastmattan. Åklagaren hävdar att det är här Wilmas kropp hanterats efter hennes död. Bild: Polismyndigheten

Lägenheten var full av blodspår och i duschen fanns skärskador i plastmattan. Rester från Wilma har även hittats på en kökskniv som låg i diskhon hemma hos paret.

– Våldet har varit allvarligt och utdraget, och det har bestått av flera våldsmoment. Det måste ha medfört stark dödsångest hos Wilma Andersson. Det har dessutom utövats till viss del när hon legat försvarslös på golvet, sa åklagaren under den sista rättegångsdagen.

”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord”

I maj nådde polisen ett slut i förundersökningen. Och åklagare Jim Westerberg väckte åtal mot mannen. Samma dag åkte 23-åringen in akut till sjukhus. Kvar i hans häktescell hittades en lapp:

ANNONS

"Gud vet att jag är oskyldig, jag är ingen mördare. Jag är en fri man. Och jag ska till min kärlek. Förlåt mig mamma och pappa. Jag älskar Wilma för mycket"

Dagen därpå åkte han återigen in på sjukhus och han hade lämnat en ny lapp i sin cell:

"Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord, jag bestämmer över mitt eget liv."

Åklagare Shahrzad Rahimi, polisen Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polisen Claes Brovall på plats under rättegången. Det kom att bli känslofyllda dagar får många av de inblandade.
Åklagare Shahrzad Rahimi, polisen Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polisen Claes Brovall på plats under rättegången. Det kom att bli känslofyllda dagar får många av de inblandade. Bild: Edvin Bergström

I slutet av maj drog rättegången igång. Och det har varit känslofyllda dagar. Mördaren och åklagaren kritiserade polisens utredning – och för många vittnen och familjen var det stundtals svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det är helt omänskligt. Vi kan fortfarande inte ens begrava vår dotter, för vi har inte hittat henne, sa mamman under sitt förhör.

Mördaren under rättegången intill sina advokater Peter Olsson och Beatrice Rämsell. Under de sista minuterna av förhandlingen i slutet av juli pekade mannen finger åt Wilmas familj.
Mördaren under rättegången intill sina advokater Peter Olsson och Beatrice Rämsell. Under de sista minuterna av förhandlingen i slutet av juli pekade mannen finger åt Wilmas familj. Bild: Ingela Landström /TT

När rättegången var över konstaterade tingsrätten att det finns övertygande bevis mot pojkvännen. De finner honom skyldig för mordet på Wilma.

Under sommaren har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning – som visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Däremot av narcissistiska drag.

Under rättegången var polispatruller på plats utanför Uddevalla tingsrätt
Under rättegången var polispatruller på plats utanför Uddevalla tingsrätt Bild: Edvin Bergström

Pekade finger åt Wilmas familj

När parterna möttes i Uddevalla tingsrätt en sista gång innan domen mot mannen faller, blossade känslorna hos parterna upp.

Wilmas mamma vädjade, nästan skrikandes, till mördaren.

– Berätta var hon är XX (pojkvännen, reds.anm.)! Det finns så mycket bevisning mot dig. Ge oss ett svar, vi vill hitta henne, ropade hon ut i rättssalen och föll i gråt.

ANNONS

När domaren konstaterade att rättegången var över pekade mördaren finger åt Wilmas familj. De lever fortfarande i ovisshet om var resten av flickan finns. På måndagen döms hennes 23-årige pojkvän för mord.

ANNONS