Uddevalla Tingsrätt
Uddevalla Tingsrätt Bild: Edvin Bergström

Wilmas misstänkte mördare mötte familjen i rätten

Under tisdagen inleddes rättegången mot den 23-årige mannen som misstänks ha mördat 17-åriga Wilma Andersson. I rättssalen befann sig tonårsflickans familj men den mordmisstänkte mötte aldrig de närståendes blickar.

ANNONS
|

Den första av omkring nio förhandlingsdagar i rättegången om mordet på Wilma Andersson har slutförts. Under tisdagsmorgonen samlades tonårsflickans föräldrar och syster i samma rum som den 23-årige mannen som misstänks ha bragt livet om deras Wilma.

När den misstänkte mördaren leddes in i rummet av personal från kriminalvården tittade han sig omkring med flack blick i förhandlingssal 1 på Uddevalla tingsrätt. Han var klädd i en blå mönstrad skjorta och hade håret bakåtslickat.

Samtidigt satt Wilma Anderssons mamma på andra sidan salen och spände blicken i honom.

En blick som flickans pojkvän aldrig riktigt mötte.

Första förhandlingsdagen var ägnad åt åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimis bevismaterial från förundersökningen. Men först framfördes brottsmisstanken.

ANNONS

– Jag yrkar ansvar för mord med följande gärningspåstående: Att den tilltalade på (adressen till pojkvännens bostad) uppsåtlig berövat målsägande livet med upprepat trubbigt våld, började åklagare Jim Westerberg och förklarade att brottsmisstankarna om mord och brott mot griftefriden kvarstår.

Nekar till brott

Under i stort sett hela tiden som åklagaren läste upp brottsanklagelsen stirrade den misstänkte i medhavda pappersdokument alternativt på skärmen till en dator tillhörande en av hans försvarsadvokater.

Pojkvännen har hela tiden nekat till brott, och det gör han fortfarande, meddelade hans advokat Beatrice Rämsell strax därefter.

Resten av dagen användes av åklagarna till att presentera förundersökningen. Tidigare väl rapporterade detaljer som den misstänktes resa till Ljungskile samma dag som flickan försvann, omfattande blodstänk i lägenheten och fyndet av Wilmas kroppsdel i en väska i parets sovrum.

Pojkvännens fingeravtryck finns på aluminiumfolien som kroppsdelen var lindat i. Hans fotspår har urskilts i spår av misstänkt bortstädat blod.

– Vi anser det som bevisat att XX har varit i vardagsrummet i anslutning till det dödliga våldet, slog Jim Westerberg fast, samtidigt som han uttryckte att polisen inte hittat spår från någon annan person.

Satt lugnt i rättssalen

Under den större delen av dagen satt den misstänkte lugnt i rättssalen. Han alternerade mellan att luta sig fram över bordet och bakåt i sin stol.

ANNONS

Vid några få tillfällen verkade han påverkad av situationen. Då greppade han sina händer krampaktigt medan han följde bevisframläggningen. Under en period såg han sig mycket omkring. Han tittade på tingsrättens ordförande och nämndemän.

Han tittade även ut mot åhörarna, där flera av hans anhöriga fanns på plats.

Mer synligt känslosam var dagen för flickans föräldrar. Det var en delvis tårfylld upplevelse där de närstående inte ville se det som presenterades.

Under ett längre utläggande om skadorna som upptäckts på Wilmas kroppsdel fick hennes pappa gå ut från salen för att samla sig.

Presentationen av bevisen pågick hela vägen fram till strax efter halv fem på eftermiddagen. Efter det tog tingsrätten beslutet att avsluta den första rättegångsdagen.

Nästa gång som de inblandade samlas är på torsdag 28 maj. Då ska båda Wilmas föräldrar höras.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS