Information. Rekonstruktör Christian Andersch har besökt personalen på samtliga tidningar som omfattas av rekonstruktionen för att informera och svara på frågor.
Information. Rekonstruktör Christian Andersch har besökt personalen på samtliga tidningar som omfattas av rekonstruktionen för att informera och svara på frågor.

Rekonstruktören tror på en lyckad utgång


– Risken att de lokala tidningarna ska försvinna är ytterst liten, säger Stampens rekonstruktör Christian Andersch och förklarar sedan vad han grundar detta uttalande på.

ANNONS
|

Christian Andersch och 15-tal andra medarbetare på Rosengrens advokatbyrå har arbetat intensivt med Stampens rekonstruktion under fyra veckor.

– Det krävs en stor advokatbyrå för att klara en sådan här stor rekonstruktion. Min roll har varit att planera och hålla samman de olika arbetsgrupperna.

Tillsammans med Stampens koncernchef, Martin Alsander, har han även besökt samtliga tidningstitlar. Dessutom har det blivit en hel del träffar med representanter från media.

– Att vara tillgänglig och svara på frågor från bland annat personalen är en viktig del.

En av de viktigaste delarna för att rekonstruktionen ska lyckas är att verksamheten fungerar och löper på som vanligt. Det är också Christian Andersch bild av vad som sker.

ANNONS

2 500 brev har skickats ut från advokatbyrån till dem som har fordringar på de olika bolagen.

– Jag skulle gissa att det sammanlagt är omkring 1 500 till 1 700 fordringsägare.

Summorna varierar från någon hundralapp upp till flera miljoner kronor. Den största fordringsägaren är Skatteverket med krav på över 500 miljoner kronor.

– Min bedömning är att Skatteverket inte kan gå med på en ackordsuppgörelse om man inte tillför externt kapital.

Det skulle i så fall med största sannolikhet innebära en ny ägarstruktur. Om rekonstruktionen misslyckas är konkurs ett alternativ.

– Men en konkurs behöver absolut inte betyda slutet för verksamheterna, säger Christian Andersch.

Däremot kommer de oprioriterade fordringsägarna då förlora större belopp. Enligt Christian Andersch finns det i stort sett bara förlorare vid en konkurs.

– En snabb rekonstruktion är däremot bra för alla.

Målet är att rekonstruktionen ska vara avslutad i september.

Nästa vecka är det borgenärssammanträden. För Stampen local media sker detta i Göteborg under tisdagen.

En preliminär rekonstruktionsplan kommer då att presenteras under mötet. Här kommer bolagens verksamhet att beskrivas, orsaken till varför de har betalningssvårigheter samt en övergripande bild av tillgångar och skulder,

– Det blir mer exakt i den slutgiltiga rekonstruktionsplanen, nu har vi bara jobbat med detta i fyra veckor.

ANNONS

Avslutningsvis innehåller en rekonstruktionsplan vilka åtgärder som ska vidtas. Här har de olika bolagen redan arbetat med olika åtgärder med bland annat bemanningsminskningar under flera år.

Christian Andersch är övertyg om att rekonstruktionen kommer att fortsätta, och det är även vad han kommer föreslå på mötet. Nästa steg i processen är att presentera en ackordsplan, det vanligaste är att bolaget erbjuder sina fordringsägare ett ackord om 25 procent.

För att tingsrätten ska sätta ut till ackordsförhandling måste 40 procent av fordringsägarna, med sammanlagt 60 procent av beloppet säga ja. Enligt Christian Andersch så ser framtiden ljus ut.

– Risken att de lokala tidningarna ska försvinna är ytterst liten.

Vad grundar du det på?

– Jag tror på verksamheten och att detta kommer att lyckas. Den lokala pressen är också viktigt av flera orsaker. Det handlar om fortbildning, yttrandefrihet och är en demokratifrågan. Därför finns det många som har intresse i att tidningarna ska leva kvar.

ANNONS