Så hindrar du möss från att ta sig in i huset inför vintern

När kylan kommer söker sig mössen in i husen för att få värme och mat. Där kan de orsaka skador som kan leda till bränder och att internet stängs ner. De kan också lämna efter sig en odör, då de använder huset som toalett. Men det finns saker man kan göra för att slippa få in dem.

ANNONS
|

När det bli kallare ute är det inte bara vi människor som vill in, även mössen söker sig till värmen. Och de behöver inte ett stort utrymme för att ta sin in, utan det räcker med fem till sex millimeter, alltså lika mycket som änden på en blyertspenna.

In tar de sig sig genom att till exempel klättra uppför växterna som växer längs med husfasaden eller så klättrar de bakom träfasaden. Sedan smiter de in genom en ventil eller där det glipar vid rören under köksbänken.

– När kunderna ringer oss, brukar mössen finnas under diskbänken för där finns maten, och på vinden, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

ANNONS

På vinden är det varmt och skönt för dem, men där finns sällan mat. Då klättrar de neråt i huset, bland annat via elledningarna. Inte sällan hittas möss i proppskåpet, där de dött av elen.

Att få in möss i huset kan bli ett problem på flera sätt, menar Håkan Rystrand.

– De är gnagare och gnager gärna på saker som elkablar och fiberkablar – vilket i värsta fall kan orsaka en brand eller att internet slutar att fungera.

Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex, menar att det är hög tid att se till  att huset inte har några öppningar mössen kan ta sig in genom, när de nu söker sig in till värmen.
Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex, menar att det är hög tid att se till att huset inte har några öppningar mössen kan ta sig in genom, när de nu söker sig in till värmen. Bild: Privat

Möss kissar och bajsar också överallt, till skillnad från råttor som har sin toalett på en plats. Bor mössen till exempel på vinden kan det ligga avföring i julsakerna, i kläderna som ligger för säsongsförvaring och i isoleringen, vilket luktar illa. Samma sak om de bygger bo i en vägg.

Töm sommarstugan på mat

När många nu stänger igen sin sommarstuga för säsongen finns det en del saker man ska tänka på för att slippa ge mössen ett behagligt vinterboende, menar Håkan Rystrand. Se till att det inte finns något ätbart framme, utan ha det i plåtburkar eller i hårdplast, töm skafferiet, se till att inte ha stearinljus eller tvål framme för det äter de också på. Ju mer mat det finns, desto fler blir mössen, menar han.

ANNONS

– Har man en soffa i sommarstugan, ställ då kuddarna upp i soffan, då bli det mindre plats för dem att bygga bo på.

Mössen söker sig också in i garage och friggebodar där många förvarar gräsfrö, blomsterlökar och fågelmat – vilket de tycker om att äta. Hans råd är att se till att gömma undan mössens potentiella mat eller hänga upp den.

– Matar man fåglarna ska man veta att då matas även möss och råttor, så släng bara ut lite i taget.

Innan mössen letar sig in i huset, tycker han att man ska ta sig en tur runt huset för att se till att det inte finns några öppningar för mössen. Men också se till att ventilerna vid marken är täppta med till exempel metallnät, att buskar och klätterväxter är korta så att de inte kan klättra in genom ventilerna. Att inget är staplat längs med fasaden som ved – dels för att det blir ett bra gömställe, men också för att det är bra att klättra på. Och täpp till runt rören.

Använd inte ost i musfällan

Håkan Rystrand säger att tror man att möss kan komma in ska man testa att sätta ut vanliga slagfällor. Men de ska inte laddas med ost, som man ofta tror för den torkar snabbt och blir ointressant. Man ska ladda dem med något kladdigt, som choklad eller nougat.

ANNONS

Även skadedjursexperterna använder slagfällor i första hand i stället för bekämpningsmedel. Skälet till det är att när mössen får i sig medlet dör de inte direkt, utan då kan de gå iväg och lägga sig och dö bakom en vägg, vilket gör att det luktar väldigt illa.

– Använd slagfällor, då dör de direkt istället. Sen kan man slänga ut dem på gräsmattan så tar fåglarna dem eller släng dem i soporna, säger Håkan Rystrand.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS