Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både sådana som förstör maten och de som kan göra oss sjuka. Ställ inte fram mer än som går åt, är ett råd.
Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både sådana som förstör maten och de som kan göra oss sjuka. Ställ inte fram mer än som går åt, är ett råd. Bild: Tommy Feldth och Lisa Brunzell

Så hindrar du mat från att bli dålig i värmeböljan

I värsta fall kan dålig mat orsaka matförgiftning. Det här ska du tänka på för att undvika att maten förfars i förtid. Rätt temperatur i kylen är kanske lägre än du tror.

ANNONS
|

När det är varmt och fuktigt trivs trivs mikroorganismerna mögel och bakterier som allra bäst och att de frodas under rötmånaden känner vi konsumenter till. Begreppet härrör från Bondepraktikan och med det menas en månadslång period som inleds i slutet av juli och under vilken många livsmedel har sämre hållbarhet än annars.

Men egentligen är det vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte – och inte almanackan. En rötmånad slår till när hettan gör det. Så blir det en varm sommar är det snarare risk för en rötsommar, som den heta sommaren 2018, då vi hade flera rötmånader där det var som varmast i landet.

ANNONS

Dessutom är värmen den mest avgörande faktorn, eftersom mikroorganismerna i maten kan växa även om det är torrt i luften. Det ska finnas vatten också, men den kan lika väl komma från maten som från luften. Bakteriernas enda mål i livet är att föröka sig och ju bättre förhållanden desto snabbare går det för dem. Det kan gå på ett par timmar.

Det finns flera hundra slags bakterier som förstör maten, och av dessa ett tjugotal arter som man kan bli sjuk av. Men du kan också bli magsjuk av någon bakterie som fanns i livsmedlet redan från början, som salmonella, ehec och campylobacter.

Viktiga förhållningsregler för maten när det är varmt

I vanliga fall håller vi oss till sista förbrukningsdag på våra livsmedel, men för produkter som är märkta med bäst före-datum går det bra att lukta och smaka sig fram till om de fortfarande är tjänliga som människoföda. Man ska inte slänga mat i onödan, bara för att det datumet har passerats. Dock, det finns undantag bland oss, exempelvis för de konsumenter som tillhör riskgrupper för listeria som i stället ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

Använd luktsinnet för att avgöra om mjölken är drickbar.
Använd luktsinnet för att avgöra om mjölken är drickbar. Bild: Leif R Jansson / TT

I en värmebölja tillkommer några förhållningsregler som egentligen alltid gäller, men de är extra viktiga under sådana omständigheter. Med 25 grader utomhus kan det lätt bli 30 grader inomhus och det gynnar tillväxt av mögel och bakterier.

ANNONS

Bakterierna kan i vissa fall leda till kortvarig, men intensiv, matförgiftning, fast också ge andra magsjukor som kan ta flera dagar att återhämta sig från.

Håll koll på små ”sår” på fruktskalen

Tänk på att skal på frukt är ett skydd mot angrepp av exempelvis mögel. Kontrollera därför att det inte finns små ”sår” på din avokado eller banan, som trivs bäst utanför kylen. Ett tips kan vara att inte köpa större mängder, samt att ändå förvara frukterna i kylen och lägga fram lite i skålen åt gången.

Kanske räddar våra pandemivanor oss denna sommar från magsjuka, när vi nu har lärt oss att tvätta händerna oftare och blivit vana vid att ta med handsprit. Men en repetition av vad som gäller kan ändå vara på sin plats.

Grundregeln är att tvätta händerna innan du ska laga mat, efter att du hanterat rått kött och varit på toaletten, samt när du varit i kontakt med djur. Handsprit, alkogel och våtservetter fungerar när vatten och tvål saknas.

I övrigt är grundkonceptet att hålla kall mat kall och att varm restmat snabbt ska kylas ner för att sedan ställas i kylskåpet.

Ledordet är rätt kyla i kylskåp och kylväska du gör inköp

• Ha tillräckligt kallt i kylskåpet. Livsmedelsverket rekommenderar att hålla den låg, plus fyra grader, detta även om det på livsmedlet står åtta grader, eftersom det förlänger hållbarheten.

ANNONS

• Storhandla är kanske inte bästa alternativet i sommarvärmen. Handla inte mer färskvaror än som går åt de närmsta dagarna.

• Ta med kylväska med frysta kylklampar för transport av kylskåpsvaror hem från matbutiken, om du inte har nära dit.

När du kommer hem med matkassarna

• Ställ genast kylvaror i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur.

• Brukar du skölja all frukt direkt från matkassen när du kommer hem? Gör inte det. Vänta tills frukten ska ätas för att inte skapa grogrund för ett mögelangrepp.

• Ta inte fram mer än vad du behöver. Livsmedel som åker ut ur och in i kylen upprepade gånger får kortare hållbarhet.

Viktigt med hygien vid matlagning

• Laga inte mat till andra om du är eller precis har varit sjuk.

• Tvätta händerna noggrant innan du börjar hantera livsmedel som ingår i matlagningen.

• Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Använd inte samma skärbräda och kniv, fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

Tvätta händer före och efter du hanterat rå kyckling. Använd inte samma redskap till andra livsmedel innan du har diskat dem. Campylobakter kan finnas på kyckling och därför ska den genomstekas. I temperaturer över 60 grader förstörs de flesta av de biologiska molekylerna.
Tvätta händer före och efter du hanterat rå kyckling. Använd inte samma redskap till andra livsmedel innan du har diskat dem. Campylobakter kan finnas på kyckling och därför ska den genomstekas. I temperaturer över 60 grader förstörs de flesta av de biologiska molekylerna. Bild: Cornelius Poppe

• Tvätta också händerna direkt efter att du är klar med hanteringen av det råa köttet.

• Genomstek kyckling och köttfärs, det gäller även när det inte är rötmånad.

ANNONS

• Om det blir rester: sätt in tillagad mat i kylen så snart det går. Större mängder mat kan du dela upp i mindre behållare för att de ska svalna snabbare eller så kan de kylas i ett kallt vattenbad, exempelvis i diskhon.

På utflykten

• Packa kylvaror tillsammans med kylda klampar i en kylväska.

• Använd handsprit om det inte går att tvätta händerna med tvål och vatten.

Kylväska för utflykten. Ta gärna med den när du gör dina inköp också.
Kylväska för utflykten. Ta gärna med den när du gör dina inköp också. Bild: Claudio Bresciani / TT

När man serverar en sommarbuffé

• Viss mat lämpar sig bättre än annan på en buffé i värmen. Bröd, grönsaker, hårdostar och salami blir inte dåligt lika snabbt som animaliska produkter, majonnäsröror, skalade ägg och sjömat. De senare måste hållas kylda även vid servering.

• Så håller du mat kyld på en buffé: Lägg kylklampar under serveringsfaten och kyl drycker med is. I en del större matbutiker säljs storpack med is i kuber eller krossad is.

• Utomhus bör mat även skyddas med antingen flugnät eller plastfolie.

• Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella rester.

Källa: Livsmedelsverket

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS