Så slår ovädret Hans mot området: "Regn till fredag"

Ovädret Hans drar in över Sverige, även i TTELA:s område. SMHI varnar för höga flöden i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Mellerud ligger på gränsen till röd varning, extremt höga flöden.
– Det ska regna i hela ert område fram till fredag. Då blir det skurar och det kommer fortsätta så även under lördag och söndag, säger Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Regnet öser ner i stora delar av Sverige när ovädret, som fått namnet Hans, drar över landet. Under måndagsförmiddagen drabbades främst Mellerud av ett kraftigt regn och ett 40-tal källare svämmade över.

– Området ligger precis på gränsen, då det finns en varning lite längre norrut, men det kan fortsätta regna fram till kvällen. Sedan tilltar regnet i natt och även i morgon. Även natten till onsdag och under torsdagen ska det fortsätta regna, men på fredag blir det kanske någon skur, säger Kristin Hallberg

Mest regn norr om Mellerud

Och det kommer fortsätta regna resten av veckan. Det mesta nederbörden kommer att falla från Mellerud och norrut, enligt prognosen, och det är även över detta område som SMHI har utfärdat en röd varning tisdag och onsdag. Det är den högsta varningen, som innebär mycket stora regnmängder som orsakar extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll. Detta är flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

ANNONS

– I hela södra Sverige kommer det regna mycket framöver. Det ser ut att bli något mindre regn och skurar under fredag, lördag och söndag, men prognosen är något osäker, säger Kristin Hallberg.

Den gula varningen som gäller för bland annat Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet gäller för stora regnmängder som orsakar höga flöden i bäckar och diken. Detta är flöden som uppstår i genomsnitt vart femte till 25:e år, enligt SMHI.

LÄS MER:Vänern tappas på vatten via fallen: ”Kan inte bromsa”

LÄS MER:Flera byggnader översvämmade i Mellerud

LÄS MER:Rådahallen svämmade över i ovädret

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS